Ha lite ice in your stomach - vintersäkra inte ditt elpris.

Vintersäkring - att låta sitt rörliga elpris gå över till ett fast under vintermånaderna. Kan kännas tryggt en kall vinter när elpriserna är höga och elförbrukningen peakar. Men sanningen är att det oftast blir en dyrare affär än om du behållit ditt rörliga elpris. Och det vill ju ingen, förutom vissa elbolag då.

Winter is coming och flera av våra branschkollegor ringer nu runt och erbjuder den här så kallade vintersäkringen av elpriset. Kort och gott innebär det att du har ett rörligt elpris som under vintermånaderna övergår till fast elpris. Då är vårt tips att tacka nej. Det är bättre för plånboken att ha lite is i magen och helt enkelt behålla ditt vanliga avtal. Det finns två förklaringar till varför.

Vintersäkrade elpriser ofta blir dyrare för att:
1. Elleverantören vågar och kan ta högre avgifter eftersom många är villiga att betala extra för smartheten och känslan av trygghet med vintersäkrade elpriser.
2. Risken för elleverantören blir särskilt stor när de erbjuder fast elpris som bara löper under vintern. Därför behöver de lägga på extra säkerhetsmarginaler och det får du som konsument betala för.

Om du är orolig för pristoppar är istället det billigaste och bästa att lägga undan lite extra pengar inför vintern. På så sätt slår inte de eventuella pristopparna så hårt mot vardagsekonomin, och i förlängningen spar du några kronor som du kan göra något roligt för istället för att dryga ut elleverantörernas aktieutdelningar.

/Björn Björnson, elmarknadsexpert GodEl