Var kommer välgörenhetspengarna ifrån?

GodEls vinst går till ideella organisationer som lagar planeten. Men var kommer pengarna ifrån? Har elpriset någon påverkan på utdelningens storlek?

Merparten av våra intäkter kommer från vår fasta månadsavgift för avtalet. Dessa intäkter ska täcka våra kostnader för lokal, personal, affärssystem, fakturering och andra helt vanliga kostnader som ett företag har. Det som blir över när kostnaderna har dragits av, ja det blir vår vinst som går till våra sju ideella organisationer: Läkare utan gränser, Barncancerfonden, Stockholms stadsmission, SOS barnbyar, Hand in hand, Rädda barnen och Naturskyddsföreningen.

Ett högre elpris = mer pengar till välgörenhet? Nope.

Det spelar inte någon roll hur högt eller lågt elpriset blir, utan våra intäkter beror istället på hur många fasta avgifter vi får in, det vill säga hur många kunder vi har.

Även om intäkterna skulle komma från påslag på elpriset, så påverkas vinsten inte heller i det fallet av hur elpriset utvecklar sig. Det beror på att påslaget brukar läggas som ett fast örespåslag som är densamma oavsett hur elpriset rör sig.

Här kan du se hur 2018 års vinst fördelades på våra sju samarbetsorganisationer.