Var kommer välgörenhetspengarna ifrån?

2018-05-15. GodEls vinst går till ideella organisationer som lagar planeten. Men var kommer pengarna ifrån? Har elpriset någon påverkan på utdelningens storlek?

En elleverantörs intäkter kommer huvudsakligen från de påslag som läggs på elavtalet. I GodEls fall kommer merparten av intäkterna från vår fasta avgift för avtalet, du vet den som är mellan 40-125 kr/månad beroende på din årsförbrukning.

Dessa intäkter ska täcka våra kostnader för lokal, personal, affärssystem, fakturering och andra helt vanliga kostnader som ett företag har. Det som blir över när kostnaderna har dragits av, ja det blir vår vinst som går till våra sju ideella organisationer: Läkare utan gränser, Barncancerfonden, Stockholms stadsmission, SOS barnbyar, Hand in hand, Rädda barnen och Naturskyddsföreningen.

Ett högre elpris = mer pengar till välgörenhet? Nope.

Det spelar inte någon roll hur högt eller lågt elpriset blir, utan våra intäkter beror istället på hur många fasta avgifter vi får in, det vill säga hur många kunder vi har.

Om vi istället tänker oss att en elleverantörs intäkter kommer från påslag på elpriset (och sådana finns det gott om), så påverkas vinsten inte heller i det fallet av hur elpriset utvecklar sig. Det beror på att påslaget brukar läggas som ett fast örespåslag som är densamma oavsett hur elpriset rör sig.

Här kan du se hur 2017 års vinst fördelades på våra sju samarbetsorganisationer.