Välj miljömärkt el och minska koldioxidutsläppet med upp till 99,98 %.

Klimatångest börjar bli ett utbrett begrepp och många undrar vad de kan göra för att leva mer hållbart. Att byta ut kött mot vegetariskt och ta tåget istället för flyget vet de flesta är bra för miljön men vad många inte känner till är att man kan minska elens koldioxidutsläpp med upp till 99,98 % genom att byta elbolag. För ett genomsnittligt hushåll innebär det en minskning på 744 kg koldioxid på ett år. Det motsvarar en flygresa tur och retur till Mallorca.


Gör skillnad på två minuter.

Om du inte har gjort ett aktivt val av elavtal så finns risken att din el kommer från så kallad nordisk elmix som innehåller en stor del fossila bränslen och släpper ut ca 100 g koldioxid per kilowattimme. Om du istället byter till el märkt Bra Miljöval så är koldioxidutsläppet endast 0,02 g koldioxid per kilowattimme.

Så bara genom att byta elbolag kan du göra stor skillnad – och i vissa fall kräver det knappt någon ansträngning. Med GodEl, fyller du i dina uppgifter på två minuter och sedan sköter vi hela bytet. Om du har ett bundet elavtal kommer GodEl ställa sig på kö tills det avtalet går ut.

El märkt Bra Miljöval
Med Sveriges hårdaste miljömärkning Bra Miljöval får du el som gått igenom tuffa miljökrav både i produktionsprocess och med hänsyn till djur och natur kring kraftverken.

 • Tuffa miljökrav
  Den “gröna” elen kommer ofta från vattenkraft som hindrar fiskvandring. Med Bra Miljöval kommer elen från vattenkraft som låter fiskar komma uppströms genom särskilda ”omlöp” så att de kommer förbi, vindkraft som inte inkräktar på områden där känsliga arter häckar och biokraft från hållbar skogsavverkning.
 • Stenhårda granskare
  Naturskyddsföreningen ser till att elen håller måttet. Grundkravet är att den är förnybar men det finns även en gräns för hur mycket fossil energi som får ingå i produktionsprocessen, som vid byggnation och underhåll.
 • Pengar till miljöprojekt i svensk natur
  För varje kilowattimme som används avsätts pengar till olika miljöprojekt. Energieffektivisering och vandringsvägar efter gamla vattenkraftverk till exempel.

Så har vi räknat:
Genomsnittlig årsförbrukning av el hos svenska hushåll: 7440 kWh
Koldioxidutsläpp från nordisk elmix: 100 g/kWh
Koldioxidutsläpp från Bra Miljöval: 0,02 g/kWh
Årliga koldioxidutsläpp från hushåll med nordisk elmix: 7440 * 100 = 744000 g (744 kg)
Årliga koldioxidutsläpp från hushåll med Bra Miljöval: 7440 * 0,02 = 148,8 g (0,1488 kg)
Koldioxidminskning per år: 744000 – 148.8 = 7438512 g (743,8512 kg)
Källor: SCB, Svensk Energi, Naturskyddsföreningen

One love. One elavtal. Tre anledningar.


 • https://godel.se/app/uploads/2017/03/usp1-400x240.png

  El is good, price is nice.

  Prisgaranti är ett trist ord, men det är kul att du får tillbaka mellanskillnaden om vi är dyrare än elbolaget du har idag.

 • https://godel.se/app/uploads/2017/03/usp2usp2-400x240.png

  Trees, bees & green peas.

  Vi har bara en sorts el. El som märkts för livet av Sveriges stenhårdaste miljömärkning: Bra Miljöval.

 • https://godel.se/app/uploads/2017/03/usp3usp3-400x240.png

  Varje korvöre to the world.

  Vinsten åker rätt ned i fickan på organisationer som lagar planeten. Vilka då?, kan man undra. Det väljer du, är svaret.

 • Prisgaranti? Vad är det för goja?

  Det är gojan som garanterar att god el är lika billigt som inte-så-god el. Om vi är dyrare får du mellanskillnaden tillbaka.

 • Betalar jag extra för välgörenheten?

  Noll, noll, noll, noll. Det har aldrig kostat extra och kommer aldrig att göra. Vi skänker bara bort vår vinst helt enkelt.

 • Hur funkar det om jag redan är bunden?

  Det funkar jättebra. Beställ här och nu så får du el från oss så fort din bindningstid går ut. Du borde faktiskt beställa här och nu – bindningstider har en mystisk förmåga att förnya sig själva…

  Beställ här och nu.

Välj miljömärkt el även på jobbet.

Självklart kan företag också välja GodEl. Houdini och Kung Markatta har redan gjort det. Och precis som dem får ditt företag bara el som godkänts av Naturskyddsföreningen – utan bindningstider.