Utsläpps-hacka sommarledigheten.

Passa på under semestern att minska ditt klimatfotavtryck med dessa enkla utsläpps-hack från vår klimatqueen Anna Q.

Utsläpps-hacka sommarledigheten

Det snackas mycket utsläpp nuförtiden, och det med all rätt. Vi lever i en värld där nästan allt vi gör skapar utsläpp av växthusgaser. Men samtidigt är klimateffekten av våra handlingar så trasslig att gemene människa helst undviker att göra djupgående klimatanalyser varje gång det ska köpas en gurka eller en konsertbiljett. Återigen: det med all rätt.  

Varje dag har vi möjligheten att göra både klimatnytta och klimatskada, och det är en sjujäkla uppgift att inte trampa snett. Men hör upp med oron! Mitt i allt krångel finns det även en hel drös med utsläpps-hacks, det vill säga bevisat klimatschyssta saker en kan ägna sig åt, utan att för den sakens skull göra avkall på sommarnjutet. Så låt oss nu presentera en mycket liten del av denna drös i form av en lista. 

Utsläpps-hacks inför sommaren: 

  • Cykla till närmsta vattendrag och ta dig ett dopp. Befinner du dig på svalare ort räknas knähöjd också som ett dopp. Jo, det gör det. 
  • Lägg dig i hängmattan med en lånad bok från biblioteket. Biblioteken är ett av våra bästa exempel på en fungerande delningsekonomi och det vill vi såklart stötta. 
  • Ät upp den där matlådan som börjat bygga både bo och trädäck längst in i frysen. Svenska hushåll slänger ca 97 kg mat per person och år vilket motsvarar 150 kg växthusgaser, helt i onödan! Att motverka matsvinn är alltså en riktigt planetvänlig grej.  
  • Och på tal om frysen... Se till att temperaturen ligger där den ska, det vill säga +5 grader i kylen eller -18 grader i frysen. För varje grad kallare går det åt 5 % mer el. 
  • Det mest banbrytande förslaget har vi sparat till sist: Stäng av mobilen och lämna den hemma en dag. Laddbehovet sjunker drastiskt, samtidigt som risken av sandkorn i maskineriet minskar med 100 %. Vår kalkyl visar liknande siffror för risken att den tappas i havet. Men, om du verkligen vill ta den där drömmiga bilden eller uppdatera kompisarna med senaste nytt, ja då är den ändå laddad med klimatpositiv el, så det går an. 😊 

 /Anna Quarnström, klimatqueen, GodEl