The Good Force breddar fronten.

Vår vinst går till att save the world, det är sen gammalt. 15 år gammalt. Sedan 2005 har vi genererat över 54 miljoner kronor till våra anslutna organisationer som lagar planeten. Här kan du läsa och njuta av all the good stuff som du bidragit till, bara det senaste året, genom att vara en del av The good force.

Good el good stuff

Vi befinner oss i en klimatkris och vi kan inte blunda för att oavsett hur good vår force är, så är vi en del av krisen. Ja, all den el vi förbrukar har påverkan på klimatet och släpper ut växthusgaser, till och med den bästa av elsorter. Det löser vi inte genom att stoppa huvudet i sanden utan genom att ta action.

Därför har vi under 2019 breddat frontlinjen i The good force. Välgörenhetsorganisationerna står stadigt kvar och räddar liv och vid deras sida har vi ställt egna initiativ som räddar klimatet. Vad kan det vara, undrar du kanske nu? Fortsätt scrolla.

KlimatpositivKlimatpositiva elavtal. Sedan maj förra året är alla våra elavtal klimatpositiva. Det betyder att vi mäter alla våra utsläpp och binder motsvarande utsläppsmängd, plus 10 procent, med hjälp av omsorgsfullt utvalda investeringar i trädplantering och genom att skydda regnskog från att huggas ner. En förutsättning är också att vi ständigt jobbar med att minska våra utsläpp. 2019 investerade vi 493 570 kronor i detta.

Startup 4 ClimateStartup 4 Climate. Under året har vi tillsammans med elnätsleverantören Ellevio startat en fond som ska bidra till energiomställningen. I höst kommer vi dela ut 2 miljoner kronor till projekt som utvecklar smarta energilösningar i innovationstävlingen som vi döpt till Startup 4 Climate.

EnergieffektiviseringsfondenEnergieffektiviseringsfonden. Eftersom all vår el är märkt Bra Miljöval så öronmärker vi pengar till energieffektiviseringsfonden. Vi är stolta över att ha möjligheten att pytsa in 1,9 miljoner kronor i bidrag till företag som vill investera i projekt som gör deras verksamheter mer energieffektiva. 

All this good stuff och samtidigt sänkte vi priserna för alla kunder, så att priset på vårt elavtal är ett av de absolut lägsta på marknaden. Hur går det ihop? Easy peasy. För att bli Sveriges största, och fortfarande mest hållbara, elbolag måste vi kunna ge våra kunder det bästa erbjudandet. Ju fler som joinar forcen, desto starkare blir vi och desto större skillnad kan vi göra i världen. Här kan du läsa mer om hur elpriset INTE påverkas av vår vilja att save the world.

2019 års utdelning till våra välgörenhetspartners

De nytillkomna investeringarna är en viktig del i vår framtidssäkring. Å andra sidan betyder det att när böckerna stängs för 2019, gör vi en mindre vinst än vanligt. Och eftersom vår vinst går till välgörenhet innebär det i år att det blir mindre pengar än tidigare år. Däremot växer vi så att det knakar (ja, snabbare än något annat elbolag i Sverige!) och med ännu fler nöjda kunder förväntar vi oss att kunna dela ut ännu mer pengar i framtiden.

Årets utdelning presenteras här under och i grafen ser du fördelningen av pengarna sedan starten.

SOS Barnbyar: 67 055 kr
Läkare Utan Gränser: 36 928 kr
Rädda Barnen: 27 242 kr
Barncancerfonden: 20 363 kr
Naturskyddsföreningen: 126 022 kr (varav 106 700 via Force for Nature)
Stockholms Stadsmission: 13 955 kr
Hand in Hand: 4 149 kr

Utöver detta har vi även under 2019 genererat 103 253 kr till Vi-skogen och 17 530 kr till RFSL via gemensamma kampanjer.

Och så här mycket har varje organisation fått sedan starten 2005:

Fördelningen 2020

Över 76 miljoner kronor från GoodCause

GodEl ägs ju av en stiftelse som heter GoodCause. I den ingår våra systerbolag GodDryck och GodFond och precis som hos oss så går även deras vinst till välgörande ändamål. Tillsammans har vi sedan starten genererat 76,6 miljoner kronor. Pretty good va?

I år genererade GoodCause-bolagen tillsammans 3,8 miljoner kronor. Dessutom, för att hjälpa under rådande covid-19-pandemi, startade stiftelsen initiativet GodHjälp som sammanför volontärer med Hemmahjältar som får hjälp med inköp av mat och apoteksvaror.

Slutligen vänder vi oss tillbaka till GodEl. Vi har rustat oss för att växa snabbare än något annat elbolag. Det betyder att om några år kommer vi tillsammans med dig och alla andra kunder kunna ge mer pengar till planetlagning än vad vi någonsin kunnat drömma om. Så om du inte har valt vilken organisation som du vill att din del av vinsten går till kan du göra det inne på Mitt GodEl.

Nu tänker du säkert ”Wow, the force is real” och vet du? Det är den. Och du är en del av den.

Följ oss gärna på Instagram för att få en fortsättning på den här storyn. Där postar vi om allt nytt som händer.