The future is klimatpositiv.

I Sverige har vi ett ambitiöst klimatmål: efter 2045 ska vi ha negativa utsläpp av växthusgaser. Det betyder att det inte räcker att minska våra utsläpp så mycket vi kan, vi måste också binda en hel del av de växthusgaser som redan släppts ut. Men hur sjutton gör vi det?

En expertgrupp fick i uppdrag att undersöka vidare, och i slutet av januari tog regeringen emot 800 sidor rafflande läsning med titeln “Vägen till en klimatpositiv framtid”. Heja! tycker vi. För dig som får din el från GodEl har vägen till en klimatpositiv framtid redan börjat, nu börjar resten av samhället haka på.  Om du inte känner dig manad att läsa igenom rapporten kommer här några guldkorn: 

  1. Klimatneutrala är inte tillräckligt, vi måste bli klimatpositiva för att nå målet om 1,5 graders uppvärmning globalt. Förutom att drastiskt minska våra utsläpp innebär det att vi också måste investera i sådant som tar bort koldioxid ur atmosfären.

  2. Att binda växthusgaser ersätter inte behovet av den omfattande samhällsomställning och de stora utsläppsminskningar som krävs. Att binda, det vill säga minska mängden koldioxid i atmosfären, är ett komplement till den här utvecklingen.

  3. Klimatpositivitet är ny mark och vi har mycket att lära. Men att vi inte har alla svar är inte skäl nog att sitta och rulla tummarna. Genom att lägga våra klimatägg i olika korgar och successivt investera mer där det verkligen funkar har vi en chans att nå klimatmålet i tid.

  4. Ett sätt att binda växthusgaser är genom investeringar i andra länder, t.ex. genom återskogning eller förnybar energi. Det här har en enorm potential att hjälpa klimatsatsningen och höja ambitionsnivån globalt.

  5. “Vi behöver komma igång i närtid”, förklarade en av rapportskribenterna under presskonferensen. Och visst är det så. 2045 är bara 25 år bort. Om vi vill lyckas med våra klimatmål har vi inte tid att vänta, vi måste börja agera nu. 
  /Anna Quarnström, Klimatqueen på GodEl