"Se elen som det guld den faktiskt är."

På Way Out West-festivalens soligaste dag tog The Good Show över WOW Talks-scenen för att prata hållbar energi. Vår kollega Emmy, aka vår hållbarhetsutvecklare, fick chansen att delta i detta superaktuella samtal tillsammans med bland andra José Gonzáles och Lilla Namo. Var du inte på plats? Misströsta inte – här sammanfattar Emmy sina viktigaste tankar och tips hur vi alla kan bidra till ett hållbart energisystem. En crash course i globala målet nummer 7 kan vi kalla det.

GodEl på Way Out West 2019

Det globala målet nr 7: Hållbar energi för alla

Alla vi i världen ska ha tillgång till tillförlitlig, överkomlig, förnybar energi som används effektivt. Idag har var åttonde världsmedborgare ingen tillgång till el och lever i energifattigdom, något som förhoppningsvis kommer förändras i takt med att priset på solceller sjunker och fler får tillgång till el. Men hur är ett liv helt utan el? Jag kommer aldrig glömma hur människorna levde i utkanten av en by i norra Indien på gränsen till Nepal, när jag bodde där och jobbade som volontär sommaren 2005. Kvinnorna fick gå långa sträckor varje dag för att hämta ved som de sedan använde för att laga mat över en öppen, sotig eld som skadade deras luftvägar. Fotogenlamporna gick varma på kvällar och nätter.  

 Kan du föreställa dig ett liv utan el? Utan el blir livet här i vårt svenska samhälle HELT annorlunda, knappt någonting skulle fungera. Ingen kaffebryggare som puttrar på morgonen, inga nyhetsinslag på TV:n, ingen varm dusch, ingen spårvagn eller tunnelbana dit du vill åka, ingen lagad mat (om du inte lyckas hitta pinnar till din vedeldade ugn) och definitivt ingen mobiltelefon som gör att du kan hålla kontakt med nära och kära eller träffa kärleken på Tinder.  

Hur kan vi bidra till ett hållbart energisystem? 

I Sverige har vi länge haft tillgång till relativt ren, billig el, vilket gör att vi lätt tar elen för given och glömmer bort att den gör allt gott i livet möjligt. Egentligen är det guld som flyter genom kablarna! El är livsviktigt för mänskligheten men världen behöver ställa om till 100 % förnybart för att klara Parisavtalet med maximalt 2 graders, helst "bara" 1,5 graders uppvärmning. Det finns några små saker som gör stor skillnad och hjälper till att ställa om energisystemet till att bli hållbart:   

  • Bland det viktigaste vi kan göra för att ställa om till ett hållbart energisystem är att öka efterfrågan på el från förnyelsebara källor. Välj 100% förnybar el märkt med en oberoende miljömärkning som gör faktisk skillnad och föreslå för ditt elbolag att de ska klimatkompensera för de utsläpp av växthusgaser som uppstår genom elproduktionen. Till exempel som vi gör.
  • Peppa på jobbet! Du spenderar sannolikt en stor del av din vakna tid på arbetet. Fråga din arbetsgivare vad ni har för el på jobbet och inspirera hen till att minska företagets påverkan på klimatet genom att byta elbolag, om ni inte redan har valt det bästa. När ni fixat elen, peppa för nästa grej ditt företag kan göra för att bli mer hållbart, kanske är ni mogna att göra era produkter och tjänster klimatpositiva? Här finns en lista på klimatpositiva företag i världen. 
  • Se elen som det guld den faktiskt är - använd inte mer el utan använd den smartare! Den bästa kilowattimmen är den som aldrig produceras eller konsumeras. 
  • Välj energieffektivt! Om du exempelvis har ett gammalt kylskåp är det förmodligen en riktig energislukare. Då är det bättre att byta ut det till ett nytt med energiklass A. Lämna det gamla på kommunens återbruk. Fler smarta energispartips finner du här.
  • Byggs det solceller på taken där du bor? Hör du talas om att det ska byggas vindsnurror i ditt närområde? Var öppen och visa nyfikenhet inför det nya! Förändring kan göra ont, men alla initiativ för utbyggnaden förnybar energi behöver folkets stöd för att bli verklighet. 

Har du redan gjort något på listan? Då är du en riktig hjälte som förtjänar andras credd – sprid ordet och inspirera fler till klimataction 🙂

/Emmy, hållbarhetsutvecklare på GodEl