Rosen som kan lagra energi

Svenska forskare har lyckats förvandla en ros till ett energilager. Rosen kan laddas upp och ur hundratals gånger. Resultaten har presenterats i den ansedda tidskriften Science Advances och har väckt stor uppmärksamhet världen över.

– Vi visade för något år sedan att det är möjligt att skapa elektroniska plantor, power plants, men nu har vi också visat att forskningen är relevant. Vi har visat både att energilagring fungerar och att vi kan leverera höga prestanda, säger professor Magnus Berggren, chef för Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, campus Norrköping.

Materialet polymeriseras inne i rosen, utan någon extern påverkan. Rosens egna flöden bidrar sedan till att bilda långa ledande trådar, inte bara i stammen utan i hela växten, såväl ut i de gröna bladen som i blombladen.

Forskningen kring elektroniska plantor har hittills finansierats via fria forskningspengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som år 2012 utsåg professor Magnus Berggren till Wallenberg Scholar.

Läs mer här.

Bild: Thor Balkhed

2017-03-06 12:42:59