Remake: fashion som inte pajar planeten.

14 kilo per person och år. Så mycket textil konsumerar den genomsnittlige svensken från denna ovanligt resurskrävande och förorenande industri. Tur är det väl då att världen är full av goda alternativ för den som vill bära kläder utan att paja planeten. Vi har varit och pratat med ett av dem, nämligen Remake, Stockholms Stadsmissions eget designmärke. Hos Remake skapas det helt unika plagg av material som skänkts till Stadsmissionen. Fortsätt scrolla för att få reda på vad de hade att säga om hållbart mode, vårt behov av förnyelse och den där omtalade klänningen som krävde ett helt lager av gråa sidenblusar.

Marie Teike REMAKE

Hej Marie Teike, grundare av Remake Stockholms Stadsmission! Vad roligt att vi får hälsa på här i ateljén. Kan du berätta för oss vad som fick dig att starta Remake?
Remake började utifrån mängden textil som flödade till Stadsmissionen men som inte blev såld. Och en problematik som redan då var tydlig för mig, att det här är inte hållbart. Det finns alltså en nyproduktion som behöver ifrågasättas, så vår vision är att vara ett alternativ, att visa på positiva sätt att jobba med textil. Jag jobbade redan på Stadsmissionen och hade ett socialt engagemang, och det blev snabbt supertydligt för mig vilken rehabiliterande effekt den här typen av arbete har, att jobba med händerna i en kreativ miljö. Så därför blev också arbetsintegrationen väldigt snabbt en stor del av verksamheten.

Modeindustrin bygger ju väldigt mycket på trender och ständig förnyelse. Hur förhåller du dig till de här snabba svängarna när du designar nya plagg?
Jag tycker inte att trender i sig är något negativt. En trend i modet reflekterar ju ofta samhället i stort och ofta finns det ett behov av förnyelse. Det som kan vara negativt med trender är när de ändras för att få folk att konsumera mera, inte för att det finns ett behov av en förändring. Hållbarheten hos oss ligger i att den största delen av vår produktion är ganska tidlös och att vi använder textilier som vi vet kan klara en sväng till. Och sånt som en vit skjorta och gråskalor, vitskalor och blåskalor, det är ju sånt som man alltid kan falla tillbaka på.

Tidlöshet och bra material alltså. Finns det några fler briljanta nyckelord som gör Remakes kläder hållbarare än annat mode?
Unisex. Vi gör inte herr- och damkläder utan vi gör kläder, och sedan får man själv välja vad man vill ha på sig. Vi har inte heller några storlekar i våra plagg. Om man vill köpa via nätet så kan vi alltid skicka mått, men annars är det prova som är vårt ledord. Och då blir det ju också upp till var och en hur man vill att det ska sitta.

Det låter ju hur smart som helst. Men, i ärlighetens namn, har ni aldrig tillverkat något riktigt konstigt och otrendigt?
Alltså, märkliga saker har vi ju gjort många, ibland blir man ju kreativt trött och förvirrad. Och i den kreativa processen behöver man göra blunders, man behöver ju rensa skallen med att göra något alldeles ”waaah” 🥳. Ibland när man jobbar med form och passform och allt ska passa hela tiden så vill man bara göra nåt som inte passar. Typ ”jag vill göra en jättelång ärm!!!” Och så kan ingen ha den. Men den är kul!

Annars är väl det absolut knasigaste Alice Bah Kuhnkes nobelklänning. Det har nog inte sjunkit in än, faktiskt. Det var siden. Hela vårt lager av gråa sidenblusar. Det som var så speciellt och spännande med processen var dels att vi hade så otroligt kort tid på oss och så var det så vansinnigt hemligt. Det kändes som att man var på ett Säpo-uppdrag. Och det häftiga var att kunna visa att den här typen av produktion kan få finnas i andra rum än bara coola hållbarhetsbutiker. Den kan verkligen vara med överallt.

Så förutom vårt lands förtroendevalda, vem mer är det som handlar på Remake?
Någon typ av medvetenhet finns nog hos de flesta Remake-kunderna idag. Man söker sig till Remake för att vi har de värdegrunder vi har. Sedan är det ju också så att i den här massproducerande världen kan det vara svårt att hitta någonting där man kan känna sig unik och individuell, och alla våra plagg är ju unika. Även om det är samma modell på grejerna så är det aldrig exakt samma patchwork eller exakt samma material som använts utan det är alltid variationer. Att hitta det där egna, där man kan känna att man uttrycker någonting eller har en identitet i det, det tror jag att det finns ett stort behov av.

Modeindustrin har idag en enorm klimatpåverkan. Har du några tips på hur en kan tänka mer hållbart kring mode och sin egen klädkonsumtion?
Nummer ett är att man ska använda det man har i garderoben, att inte tänka nykonsumtion utan konsumera hemma, eller hos vänner. Låna. Om man verkligen vill köpa något så finns ju alltid second hand som alternativ. Det finns så många olika varianter på second hand på nätet också.

Okej, så låt oss säga, rent hypotetiskt, att vi redan äger några plagg som hänger hemma i garderoben. Hur man vi få våra kläder att hålla längre?
Alltså, klädvård och omsorg. Det är ju så billigt nu, så man ser ju ingen anledning att ta hand om sina grejer. Det blir en psykologisk grej, att ”äsch den kostade inte så mycket så det gör ingenting”. Ja fast vem har betalat då?? Någonstans längs med vägen är det någon som har bekostat den här som är så billig. Så klädvård och omsorg, kärlek till sina plagg helt enkelt. Och att köpa sådant som är av god kvalitet redan från början, saker som klarar ett längre liv. Det är svårt att göra konstgjord andning på ett plagg som inte är gjort för att hålla länge.

Tack för tipsen! Nu har vi snackat en hel del fast fashion och konsumtion, så givetvis måste vi också fråga: hur tänker ni kring Black Friday?
Vi kommer att ha en workshop på White Monday istället, det är motreaktionen mot Black Friday. Vi kommer att hålla till i en av våra second hand-butiker där kunderna får lära sig att laga och ta hand om sina kläder. Vi vill ju visa på positiva sätt att jobba på och positiva alternativ. Jag tror att det är den bästa motreaktionen.

Remakes världsförbättrande workshop kommer att hållas den 25 november kl. 17-19 i Hornstull Centrum. Det är helt gratis att delta.