Passivitet vid flytt – en garanterat dyr affär

Att inte ta med sig elen vid en flytt kan bli dyrt. Flera tusen kronor per år om du bor i hus. Vår elmarknadsexpert Björn visar dig hur du undviker anvisningsavtalsfällan.

Elmarknadskollen Björn

När man flyttar brukar elavtalet hamna långt ner på prioriteringslistan. Och ofta lyser lampan i den nya bostaden alldeles utmärkt trots att man inte orkat ringa sin elleverantör, så varför stressa upp sig? Om du känner igen dig i det här resonemanget, då är du troligen det perfekta offret för elleverantörernas stora kassako – anvisningsavtalen.

Anvisningsavtalen finns för dig som inte aktivt väljer elleverantör eller elavtal. En slags skyddsfunktion skulle man kunna säga, som ska säkerställa att du får el från din lokala nätägares samarbetsleverantör – även om du glömmer att prata med oss på GodEl när du flyttar.

Det kan tyckas vara är en god grundtanke, men nätägarnas samarbetsleverantörer har dessvärre inte varit sena med att utnyttja möjligheten att tjäna stora pengar på denna passivitet. I de flesta fallen kostar nämligen anvisningsavtalen 30-50 procent mer än ett helt vanligt rörligt avtal eller fastprisavtal.

En vanlig invändning är att det ”inte är så farligt att hamna på anvisningsavtal, det är ju bara under en kort period tills jag får tid att ta tag i elavtalet”. Faktum är att drygt hälften inte stannar på anvisningstalet under en kort period, utan blir kvar i mer än ett år. Om du bor i lägenhet rör det sig om flera hundra kronor varje år som du betalar helt i onödan, och om du bor i hus pratar vi flera tusen kronor.

Så, nästa gång du flyttar kan du använda världens enklaste checklista som säkerställer att du får en elleverantör som står på din (och såklart miljöns och omvärldens) sida. Och dessutom slipper du stödja någon som medvetet blåser dig på pengar genom dyra anvisningsavtal:

1. Kontakta oss så ordnar vi hela flytten åt dig – både nätavtal och elavtal.
2. Klart!

/Björn Björnson, elmarknadsexpert GodEl