Påsk som inte pajar planeten.

När det kommer till påsk och andra traditioner är vi många som vill ha same same and not so different från år till år. Därför har vi tagit fram den här snabbguiden med fem enkla tips på hur du kan njuta av samma påskgrejer i fortsättningen utan att det behöver ske på Mama Jords bekostnad. Easy peasy.

Påsk som inte pajar planeten.Maten – kravmärkt is king
Ägg: Kravmärka ägg kommer från höns som matas med ekologiskt foder (till exempel soja som inte är hårt besprutad) och som får picka utomhus. Visste du att flertalet höns på icke-ekologiska gårdar aldrig får se solen?

Potatis: Här kan du göra stordåd för din kropp och planeten genom att välja ekologiskt. Potatis är en av de mest besprutade grödorna i Sverige.

Fisk: Passande nog råkar sillen vara ett av de mest miljövänliga alternativen men vi vill ändå utmana dig att testa vegansill på årets påskbord. Om du vill lyxa till det med lax, kolla att den är märkt med MSC eller KRAV. Ål är som du vet big no no.

Godiset – säg no till palmolja
Köp godis utan palmolja (utbudet är stort!) som finns i en hel del choklad och lösgodis, såsom diverse chokladaskar och gelégodisar. Läs innehållsförteckningen eller checka den här listan. Kolla även efter rättvisemärkt choklad.

Pyntet – Do it yourself
Återanvänd pynt och påskägg från förra året, eller om påskharen treatar dig med ett sprillans nytt ägg – se till att lägga undan det till nästa påsk. Tillverka ditt eget pynt (Pinterest svämmar över av inspiration). Till exempel blir det väldigt snyggt och effektfullt att färga ägg med naturliga färger genom att koka dem tillsammans med lökskal, blåbär, rödbetor eller andra färgstarka råvaror. Skippa fågelfjädrarna i påskriset och välj fjädrar i tyg eller i papper så blir lilla Gullefjun gladare på sin promenad.

Städningen – quick and clean
Vi är många som gör den stora vårstädningen inför påskhelgen. Ett klassiskt energisparknep är då att vädra snabbt och vidöppet hellre än att låta fönster eller dörr stå på glänt under en längre stund så att inte alla värme smiter ut. När du köper städmedel, köp Bra Miljöval-märkt eller googla hur du gör egna miljövänliga rengöringsprodukter.

Transporten – cho-cho-choose the train
Hälsa på släkt och vänner vill vi kunna göra under påsken och självklart kan vi göra det – helst genom att åka tåg. Enligt SJ ger en flygresa Sthlm-Gbg ungefär lika mycket koldioxidutsläpp som 40 000 tågresor samma sträcka. En bilresa ger lika ungefär lika mycket utsläpp som 20 000 tågresor (med två personer i bilen).

Glad påsk önskar The good force crew!