Pa-pa-palmolja, hur rädd ska en vara?

Får du också kalla kårar längs ryggraden när du hör ordet palmolja? Bara lugn, här är Klimatqueen to the rescue. Hon förklarar varför vi ska vara uppmärksamma på palmoljan och vad vi kan göra för att fira Halloween utan detta klimatspöke i godiskitteln.

Så var det den tiden på året igen, när det plötsligt är både Allhelgona och Halloween och kanske någonting mer. Stillhet varvas med lösgodis och vampyrtänder som varvas med en viss förvirring kring varför vi gör något av det överhuvudtaget.

I Sverige har Halloween varit ett etablerat folknöje i närmare 30 år, och som de flesta andra konsumtionsbaserade högtider är även denna riktigt kuslig för klimatet. Men hör och häpna, Halloween har inte alltid varit synonymt med köphets, utan istället varit en tid då läskiga kostymer var till för att avvärja onda andar. Onda andar eller inte, men visst har vi alla några klimatspöken som lurar i vardagen. Så i år vill vi slå ett slag för en lite mer traditionell Halloween för att skrämma bort en av vår tids vanligaste demoner – den dåliga palmoljan.

Palmolja bidrar till klimatkrisen.

Vi hittar den i mat, godis, värmeljus, smink, tvål, biobränslen och mycket annat. Palmoljan har snabbt blivit en av nutidens viktigaste vegetabiliska oljor och det är inte så konstigt. Den är billig, ruskigt mångsidig och palmerna producerar mer än fem gånger så mycket olja som andra oljeproducerande växter. Att helt byta ut det här klimatspöket till något annat skulle alltså ta betydligt mycket mer markyta i anspråk. Men oljepalmernas raska framfart har också skapat en industri som på många håll blivit synonym med klimatkris, brott mot mänskliga rättigheter och regnskogsskövling. Hu!

Lösningen: Men hallå där, det finns saker vi kan göra! Steg ett är att inventera shoppingpåsen på jakt efter dålig palmolja – även den oskyldigaste av innehållsförteckningar kan bjuda på gastkramande läsning. När du har gjort din damage control kan du börja leta efter produkter som innehåller hållbar, certifierad palmolja. Tyvärr utgör den här oljan idag endast 19% av den totala produktionen. Sist men inte minst kan du fortsätta vara kund hos GodEl. Varför då?, undrar du…

GodEls klimatprojekt i Bujang Raba

Sedan maj i år är all den el vi säljer klimatkompenserad till 110%. Ett av de kompensationsprojekt vi har valt att investera i heter Bujang Raba och ligger i Indonesien, landet som producerar hälften av världens palmolja. Indonesiens regnskogar är de tredje största i världen, men de avskogas också i en rasande fart. När gammal skog huggs ner frigörs stora mängder lagrad koldioxid, både ur träden och marken, och skogsskövling har nu blivit en av de största bidragande faktorerna till ökade växthusgasutsläpp globalt. Genom klimatkompensationen går det pengar till att skydda regnskogen samtidigt som levnadsstandarden förbättras för lokalsamhällena.

Här kan du läsa mer om projektet i Bujang Raba.

Mer information om certifierad palmolja.

/Anna Quarnström, Klimathäx...queen på GodEl