Klimatqueen: Så här skapar du biologisk mångfald.

I maj väckte en ny rapport om biologisk mångfald stor uppmärksamhet runtom i världen: En miljon djur- och växtarter riskerar dö ut inom några årtionden, och just det, det är människans fel. Vi med vårt urbaniserande, jordbrukande, överkonsumerande och förorenande sätt. Men rapporten pratar även om lösningar, bland annat att vi måste prata mycket mer om värdet av biologisk mångfald. Så nu ska vi göra just det. 

Visste du att bin och humlor pollinerar en tredjedel av all mat vi äter?

Visste du att de gulliga nyckelpigorna äter upp bladlössen i våra odlingar?

Visste du att när Östersjötorsken minskar ökar mängden skarpsill som äter upp djurplankton vilket i sin tur leder till en ökning av växtplankton som skapar algblomning och bottendöd?

Världen är full av små fötter, klor, munnar och tungor som gräver, bökar, mumsar och släpper sig och skapar en planet där vi alla kan levaTillsammans utgör de världens mäktigaste trädgårdsskötare med världens grövsta RUT-avdrag. För tänk om vi skulle behöva pollinera vartenda äpple i fruktskålen själva. 

Så vad kan vi göra här och nu för att hjälpa våra trädgårdsskötare? 

  • Köp ekologiskt odlad mat så minskar användningen av skadliga bekämpningsmedel.  
  • Undvik att köpa mat som bidrar till avskogning, torka och monokultur, t.ex. visst kött, avokado och ohållbar palmolja. 
  • Ligg kvar i hängmattan och låt trädgården växa vilt. Gräsklipparen är varken mångfaldens eller förmiddagsvilans bästa vän. Metoden får även ett plus i kanten för bränslebesparingen. 
  • Fyll balkongen med växter som humlor, bin och fjärilar gillar lite extra, t.ex. lavendel, mynta och kärleksört.  
  • Sluta jaga tappra pollinatörer med korsordstidningen. Att biet misstar dig för en ros är inget annat än en komplimang och bör inte belönas med ett slag i huvudet.