Isbrytare till julfesten.

Julen är en tid för samtal. Men för vissa (mig själv inräknad) kan det vara svårt att komma igång med snacket. Särskilt med personer som inte står en jättenära. Det blir mest lite stelt prat om att det inte kom någon snö den här julen heller eller hur det går på jobbet. Därför har jag tagit fram tre tips på isbrytare som du kan använda vid julbordet eller på julfesten. Nyårsafton fungerar också bra.

Isbrytare till julfesten

Isbrytare 1: "Vad har du för elavtal då?"
Om den du pratar med svarar att hen har rörligt elpris kan du bjuda på en high-five och bekräfta att det är ett bra val eftersom det oftast är billigast i längden. Har hen istället ett fast elpris kan du le lite förstående och inte göra någon större grej av det, det är inte läge att förstöra feststämningen över en sådan sak.

Isbrytare 2: "Vet du varför man ofta får två fakturor för elen?"
Om den du pratar med säger nej så kan du testa att luras och förklara att det beror på att elen är så dyr att den inte får plats på en faktura. Om personen går på den lögnen – avslöja inte det rätta svaret! Du kommer ha roligt resten av dagen när du hör personen berätta detta för andra.

Om du mot förmodan själv får den här frågan och inte vet det rätta svaret: anledningen till att du får två fakturor är för att de kommer från två olika företag. Den ena kommer från nätägaren som tar betalt för själva transporten av elen, medan den andra kommer från elleverantören som tar betalt för att de sålt elen till dig.

Isbrytare 3: "Vet du vilken som är den billigaste och mest miljövänliga kilowattimmen?"
Det här är en riktig kuggfråga som även den mest luttrade personen kommer svara fel på. Låt hen sväva iväg i resonemang kring hur många kilowattimmar som man får ut per produktionsanläggning beroende på om det är vindkraft, vattenkraft eller solkraft, vad kostnaden är för att bygga och installera anläggningen och hur det påverkar miljön och klimatet.

När personen verkar färdig i sitt resonemang svarar du bara: ”Fel! Den billigaste och mest miljövänliga kilowattimmen är den som inte används!” Du kommer vara omåttligt populär under resten av dagen, för alla älskar väl en besserwisser?

Björn Björnson, elnörd på GodEl