Hur många kuddar får man på nattåget till Österlen?

2018 gav oss klimatångest, flygskam, råvarubrist och torka. Men även tågsemester, återvunna julklappar, plastförbud och skolstrejk för klimatet, och vi kan inte annat än ana ett trendbrott. Följ med vår alldeles egen klimatqueen Anna Q på trendspaning med hjälp av google.

Googlesökning 2018:
"Nytt år, ny…"

Resultat:
Nytt år - ny solresa
Nytt år - ny hudvårdsrutin
Nytt år - ny regering

eller bubblaren: Nytt år - ny matta 

En regering är förvisso inte så tokigt, men utöver detta börjar denna årliga nyhetsvurm kännas lite, ja, gammal. Ett antal dagar in på 2019 har svenska folket försetts med tillräckligt mycket information om denna stundande renässans för att inte riskera glida in i februari med fjolårets hudvårdsrutin eller, ve och fasa, en förlegad matta. 

Trots att det återkommande uttrycket "nytt år, ny vadsomhelst" är ett föredöme i fråga om återbruk är själva innebörden det motsatta. 2018 gav oss klimatångest, flygskam, råvarubrist och torka. Men även tågsemester, återvunna julklappar, plastförbud och skolstrejk för klimatet, och vi kan inte annat än ana ett trendbrott. 

För klimatet är "nytt" inte lösningen på alla problem. För även den hållbara vattenflaskan i stål, tygkassen till matinköpen, den miljösnälla elbilen och den ekologiska mattan kräver sin beskärda del av jordens resurser och vår konsumtion fortsätter att släppa ut 10 ton växthusgaser per person och år. 

Så varför inte passa på att även bryta med gamla nyårsvanor och testa något helt annat: det vi redan har. För i en tid då “nytt” är vår reflexmässiga lösning på det mesta är det enda riktigt nytänkande att ifrågasätta vår egen konsumtion. 

Önskegooglingar 2019:
Hur många kuddar får man på nattåget till Österlen?
Hur kommer det sig att jag är så snygg när jag vaknar?
Fortsätter GodEl laga planeten trots att regeringen är så konstig?
Hur tvättar jag mattan i snön?

/Anna Quarnström, klimatqueen, GodEl