Ghostbustin' with The Good Force.

En kall kår letar sig upp längs din ryggrad. Rummet du befinner dig i fylls av en obehaglig energi. Du kan ha blivit hemsökt av något så fasansfullt som elspöken. De gömmer sig i hemmets alIa vrår och slösar energi. De är dumma mot både plånboken och miljön. Som tur är kan de vara oväntat enkla att jaga bort.

1. Ugnen.

Din bostad behöver inte vara byggd på en gammal kyrkogård för att dra till sig en poltergeist. Varje gång du öppnar luckan drar ugnspoltergeisten igång och sänker temperaturen med 25–50 grader, vilket gör att tillagningstiden för din mat förlängs.

Spökjagartips: Våga tro på instruktioner i kokböcker och kika hellre genom ugnsglaset. Andra tips för att spara energi är att stänga av spisen (om du inte har induktionshäll) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm.

2. Badkaret.

De flesta gillar att avnjuta ett bubbelbad efter en lång dag på jobbet, men många av oss är helt omedvetna om det monster som lurkar inom emaljens välvda kanter. Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. Resten av vattnet tar badkarsmonstret.

Spökjagartips: En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen av varmvatten med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden.

3. Kontaktuttagen.

Det finns en zombie som får näring från vår lathet. Den livnär sig nämligen på att vi inte drar ut kontakter ur kontaktuttaget. En vanlig spelkonsol drar 177 watt när den är igång trots att inget spel körs på den. Det blir en onödig kostnad på upp till fem kronor per dygn – på en enda apparat. Vilket i sin tur blir 1 825 kronor på ett år. Du kan ibland höra kontaktuttagszombiens elaka skratt när du betalar elräkningen.

Spökjagartips: Använd grenkontakt med strömbytare och stäng av allt med ett knapptryck. När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar fortfarande energi.

4. Torkskåpet.

Torkskåpstrollet bor hos många av oss och livnär sig på barn. Eller rättare sagt barns blöta overaller och andra ytterkläder som ska torkas. Ett gammalt torkskåp i en tvättstuga kan dra lika mycket energi som en normalstor villa på ett år.

Spökjagartips: Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. Om torkskåpet är gammalt, byt gärna ut det mot en nyare, energieffektiv modell.

5. Lamporna.

I glödlampor bor en liten vampyr som suger och suger energi tills att det inte finns något kvar. Bara fem procent av energin omvandlas till ljus, medan resten blir till värme. Den här glödlampssugaren är så farlig att den har blivit förbjuden i EU men sägen säger att överlevare fortfarande kan upptäckas i svenska hem.

Spökjagartips: Byt till lågenergilampor eller LED-belysning. LED-lampor drar upp till 80 % mindre el och lågenergilampor 75 % mindre el än vad glödlampor gör. Det innebär att du kan byta en 60 W glödlampa mot en 15 W lågenergilampa och en 40 W mot en 10 W lågenergilampa och ändå få samma ljusutbyte. Ladda ner appen Lampguiden från Energimyndigheten som hjälper dig att välja energieffektiv belysning för olika rum och funktioner. Självklart går det att låta gamla glödlampor lysa klart innan du lämnar dem till miljöstationen (inte i hushållssoporna eller glasåtervinningen).

6. Frysen.

Att inte frosta av frysen är som att nonchalant rycka på axlarna och säga ”Winter is coming”. Då dröjer inte länge innan du få besök av The Night King och hans White Walkers. Snabbt dränerar de din frys på energi och förvandlar allt de rör vid till is. Hu!

Spökjagartips: Som tur är finns det sätt att hålla dessa rysliga Game of thrones-varelser borta från ditt hem. Frosta av frysen regelbundet. Försök också att ha den så full som möjligt med frysvaror, matlådor och bröd så motverkar du inte bara svinn utan varorna hjälper också till att hålla nere temperaturen. Se till att dörren är ordentligt stängd och ställ in rätt temperatur: minus 18 grader.

One love. One elavtal. Tre anledningar.


 • https://godel.se/app/uploads/2017/03/usp1-400x240.png

  El is good, price is nice.

  Prisgaranti är ett trist ord, men det är kul att du får tillbaka mellanskillnaden om vi är dyrare än elbolaget du har idag.

 • https://godel.se/app/uploads/2017/03/usp2usp2-400x240.png

  Trees, bees & green peas.

  Vi har bara en sorts el. El som märkts för livet av Sveriges stenhårdaste miljömärkning: Bra Miljöval.

 • https://godel.se/app/uploads/2017/03/usp3usp3-400x240.png

  Varje korvöre to the world.

  Vinsten åker rätt ned i fickan på organisationer som lagar planeten. Vilka då?, kan man undra. Det väljer du, är svaret.

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00