Intervju: Hållbart mode à la 20-talet.

Kläderna vi bär är så mycket mer än stil, funktion och glädje. De är även en bidragande faktor till klimat- och miljöproblem runtom på jorden. Så hur kan vi göra våra kläder till en positiv kraft för alla inblandade och vem ska leda vägen? Vi har pratat med modejournalisten Anna Blom om mode på 20-talet, politikernas ansvar och när det är okej att vara en shopaholic. Scrolla hela vägen ner för att komma till Annas lista över trendiga saker du kan testa redan idag.

Intervju med Anna BlomVilka är modevärldens största utmaningar just nu kopplat till hållbarhet?

Först och främst tycker jag att det är viktigt att säga att mode och kläder ju är något positivt som kan hjälpa oss på olika sätt. Mode handlar om lust och drömmar och om att uttrycka oss. Det är mänskliga behov, precis som att skyla och skydda oss med kläderna vi bär så bär de också vår identitet.

Men modeindustrin, och framförallt tillverkningen av våra kläder, är väldigt resursintensiv och orsakar stora utsläpp. Två av de vanligaste materialen i våra kläder i dag är bomull och polyester. Att odla bomull kräver mycket vatten och kemikalier, och polyester utvinns ofta ur ”det ändliga svarta guldet”, alltså olja.

Så en av modeindustrins stora utmaningar är att hitta material som delvis kan ersätta bomull och fossil polyester. Viktigt är också att ställa om produktionen så att den försörjs av ren energi och inte fossila bränslen.

Utöver giftiga avfall och energiåtgång i produktionen så utnyttjar vi sällan heller klädernas hela livslängd utan gör oss av med dem långt innan de är uttjänta. Det är något jag verkligen själv kan relatera till.

Undrar hur många gånger jag stått framför garderoben på morgonen och känt att ”men gud, jag har INGENTING att ha på mig” trots att garderoben är proppfull! Visste du till exempel att mer än hälften av all fast fashion som produceras slängs inom ett år?

Klimatångesten är som störst bland de yngre generationerna. Hur skiljer sig modesynen hos dagens unga jämfört med för 10-20 år sedan?

Unga i dag är mycket mer medvetna. Jag fick nyligen en utskällning av en kompis dotter när jag diskade i rinnande vatten, haha. Nej, men skämt åsido. Generellt är unga i dag mer måna om var de spenderar sina pengar och vad modemärken står för, deras värderingar, är viktigare. Man ”röstar med plånboken” och det är då viktigt att veta att plagget man köper är tillverkat under bra förhållanden.

Gretaeffekten har också en jättepåverkan. Greta Thunberg symboliserar hopp och kraften i att agera. Hon är klimat- och ungdomsrörelsens främsta förebild. Hon visar att det enda du egentligen äger är dina handlingar och att de är starkare än ord.

Men även om vi skulle handla enbart etiskt försvarbara eller återvunna kläder, kan vi ändå fortsätta att konsumera i samma takt som vi gör idag? Är det ok att vara en ”shopaholic” om vi bara köper second hand?

Bra fråga! Nyproducerade kläder skapar alltid ett klimatavtryck. Dessutom går det åt väldigt mycket vatten och kemikalier under produktionen av nya kläder. Att däremot handla second hand, då slipper du hela nyproduktionen som står för 80% av ett plaggs negativa klimatpåverkan. Så teoretiskt sett, ja, handlar du bara second hand kan du vara en shopaholic! Särskilt om du tar cykeln istället för bilen.

Men det bästa du kan göra är att verkligen använda de plagg du har i garderoben. Ett tips och en utmaning jag vill ge är inspirerat av den brittiska modeprofessorn Rebecca Earley. På söndagar shoppar hon i sin egen garderob.

Shoppar i sin egen garderob tänker ni kanske? Ja, den där proppfyllda garderoben, kan det vara så att det faktiskt finns en del plagg där som du inte använt på länge som förtjänar en extra chans? Att du tittar på den där blusen med nya ögon, eller kombinerar pyjamasskjortan med jeans och boots till jobbet?

Och om du har kläder som bara hänger och samlar damm, skänk bort dem, eller sälj på auktionssajterna! Eller lämna in dem till återvinning i återvinningskärl för textil eller hos någon av kedjorna.

Vilket ansvar har politikerna?

Politikerna har ett stort ansvar. En ny rapport från Europeiska miljöbyrån visar att vi inom EU köper mer kläder än någonsin till lägre priser och använder kläderna allt kortare tid. Den ökade omsättningen i våra garderober innebär en ökad negativ miljö- och klimatpåverkan.

För att textilproduktionen och konsumtionen ska bli mer hållbar behövs det enligt EU en omställning mot nya cirkulära affärsmodeller men då behövs det stödjande politiska åtgärder. Det behöver bli enklare och ekonomiskt fördelaktigt att göra mer hållbara val, både för modemärken och för oss konsumenter.

Det här har EU tagit fasta på och arbetar med en livscykelbaserad konsumentmärkning som kallas PEF (Product Environmental Footprint) som i små steg ska bli tvingande för företag att använda. Läs mer här om du vill!

Och där politikerna inte räcker till idag spelar näringslivet en viktig roll och flera företag jobbar redan med konsumentmärkning. Två plagg som ser exakt likadana ut i affären kan ha helt olika miljöpåverkan beroende på hur de tillverkats och då behöver man ju få reda på det för att kunna välja det bästa.

Anna Blom reder ut vilka märkningar vi ska hålla utkik efter, hur gammalt bröd kan bli kläder och vad vi helt bör undvika. Läs mer här om hållbara material på kläder.

Och resten av oss, vad kan vi göra för att vara fashionabla utan att samtidigt paja planeten?

Vi som shoppar kan göra stor skillnad. Forskning från Mistra Future Fashion visar att en t-shirt idag används i genomsnitt 30 gånger. Om vi istället använder samma t-shirt 60 gånger har vi minskat klimatpåverkan med 49 procent! Så hur du använder kläderna i garderoben gör verkligen skillnad. Vi kan börja rädda världen med våra kläder!

Annas sex hållbara modetips som du kan testa omedelbart:
  • Följ Naturvårdsverkets och Konsumentverkets kampanj Textilsmart på Instagram. Här finns massor av tips på hur man shoppar smartare och tar bättre hand om sin garderob. På Textilsmarts hemsida finns fördjupningsartiklar för dig som vill veta ännu mer.
  • Ladda ner Kemikalieappen till din telefon och ta reda på vilka kemikalier dina plagg innehåller.
  • På H&M Sergels Torg i Stockholm finns ett 50-tal galaklänningar från tidigare kollektioner till uthyrning. De har även syateljéer i Stockholm, Malmö och Göteborg där man kan få hjälp att laga eller dekorera sina plagg så att de blir mer personliga.
  • Sportmodemärket Houdini erbjuder både lagning av gamla Houdiniplagg samt uthyrning, bra att veta inför vinterns skidresa. I utvalda Houdini-butiker kan du även köpa och sälja begagnade Houdini-plagg.
  • Testa onlinetjänsten Repamera om du har ett plagg som behöver ändras eller lagas. Kom också ihåg att momsen för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier sänktes från 25 procent till 12 procent 2017.
  • Sist men inte minst, spana in Sabina&Friends, ett företag som hyr ut märkeskläder av hög kvalitet.

 

Anna Blom är modejournalist och föreläsare inom cirkulärt mode. Läs mer av henne här och följ henne här.

Missa inte heller den inspirerande serien Rapport från 2050 på SVT1. I den provar Lotta Lundgren och Erik Haag på att leva i ett framtida Sverige som lyckats leva upp till Parisavtalets löfte om nollutsläpp. Onsdag 22 januari gör Anna Blom ett inhopp om framtidens kläder.