"Inte ens ett grönkålschips blir klimatsmart om det får avsluta julen i soptunnan."

Vi frågade vår klimatqueen Anna om hon inte kunde ge oss något spännande tips för ett hållbart julbord? Javisst sa hon och skrev denna tänkvärda text om göttbullar, aubergill och årets resterande 364 dagar.

Spännande tips för ett hållbart julbordUtbudet av vegetarisk mat har fullkomligt boomat på senare tid. Utan större ansträngning kan vi nu välja vegetariska prinskorvar eller ärtbaserade göttbullar. Tofusill, svill och aubergill funkar alldeles utmärkt med kokt potatis och den traditionellt skymfade grönkålen har uppgraderats från simpelt skink-pynt till eftertraktad super food. Att allt fler konsumenter dessutom påpekar att “hallå där, det här var ju inte alls äckligt” är också en peppig utveckling.

Detta minimala men samtidigt monumentala skifte i julkultur säger mycket om vårt samhälle och vart vi är på väg. Men trots att den klimatsmarta matutvecklingen ångar på rakt igenom julen - en av våra hårdast åtskruvade grundbultar - kvarstår faktumet att: tja... det är en måltid en gång om året*.

Missförstå nu en entusiastisk vegetarian rätt.
Det är underbart att människor kan njuta av några av våra mest traditionella anrättningar och samtidigt göra något bra i klimatkrisen, bara genom att välja annorlunda i mataffären. Men den stora skillnaden får vi till först när vi väljer annorlunda under årets resterande 364 dagar.

Grädde från kor har cirka 10 gånger högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ och en göttbulle kan spara in 95 % av utsläppen som annars ingår i den traditionella nötköttsvarianten. Dessa siffror gäller även i januari, under sommarens semesterresa, ja till och med i oktober.

Så bulla gärna upp med både aubergill och griljerad kålrot i jul, men skänk då även en tanke till den vardag som stundar. Och kanske viktigast av allt: Vad du än väljer att äta, gör en grej av att inte slänga det som blir över. Inte ens ett grönkålschips blir klimatsmart om det får avsluta julen i soptunnan.

*Ej inräknat antalet gånger samma prinskorv plockas fram ur kylskåpet till släktens vilda protester.

/Anna Quarnström, Klimatqueen på GodEl

Är du nyfiken på hur mycket koldioxid din måltid innehåller? Spana här.