Let's talk about hållbara material på kläder.

Finns det några miljömärkningar på kläder? Vilket material ska vi välja? Något som ska undvikas? Frågorna är många när vi vill försöka bidra till att minska modeindustrins massiva utsläpp av klimatgaser. Vi frågade modejournalisten Anna Blom som har stenkoll på hållbart mode om hon inte kunde hjälpa oss att reda ut detta, och det kunde hon.

Olika miljömärkningar på kläder

Om du behöver köpa ett nytillverkat plagg, håll utkik efter plagg med miljömärkningar som Global Organic Textile Standard (GOTS), EU Ecolabel, Bra Miljöval och Svanen.

Let's talk about hållbara material på kläder.Dock är det inte materialet i sig som gör om ett plagg är hållbart eller inte. Enligt färsk forskning från det svenska modeforskningsprogrammet Mistra Future Fashion så står framställning av fibrer ”bara” för cirka 16 procent av den totala klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion.

För att få fram ett plaggs totala klimatpåverkan behöver man titta på flera delar, som till exempel garntillverkning, vävning och färgning, och mäta dem utifrån dess kemikalie-, energi- och vattenanvändning som alltså står för 64 % av den totala klimatpåverkan.

Samtidigt är det naturligtvis mycket bättre att köpa kläder som är miljömärkta än plagg i exempelvis konventionellt framtagen polyester och bomull.

Förhoppningsvis får vi snart se märkningar som tar in ett plaggs hela livscykel. Det är ju helt omöjligt annars att hitta rätt i djungeln bland märkningar och material för dig som vill shoppa mode!

Om man känner sig vilse och maktlös, vilket jag själv ofta gör, så är tipset att använda kläderna man redan har.

Tillverkningen av plagget står för 80 procent av klimatavtrycket

När jag gjorde lite research till det här inlägget pratade jag med den svenska forskaren Sandra Roos. Hon är en av de första att titta på klädkonsumtionens totala klimat- och miljöpåverkan. Hon har tillsammans med sina forskarkollegor kommit fram till att det är i tillverkningen av våra kläder (80 %) och när du och jag transporterar oss till butiken (11 %) som den största negativa klimatpåverkan hos ett plagg uppstår.

Let's talk about hållbara material på kläder.Därför är det så bra att handla pre owned eller begagnade kläder (pre owned låter lite mer glamoröst), för då får du ett ”nytt” plagg utan den negativa klimatpåverkan som ett nytillverkat plagg ger upphov till! Särskilt om man inte tar bilen och åker runt från affär till affär.

Om man ändå ska prata material så tipsar jag gärna lite extra om lyocell, även kallat Tencel, som har låg negativ miljöpåverkan och som är skönt och svalt att bära mot huden. Jag älskar att ha basplagg i lyocell, till exempel vanliga t-shirts. Finns ofta på de svenska kedjorna till bra pris.

Trashion är det nya svarta – ananasläder, apelsintyg och svampgarn

Det händer även massor inom nya innovativa material som är snälla mot dig och jorden. Ett exempel är textilier framställda av restprodukter från andra branscher. Vad sägs till exempel om en jacka i ananasläder eller en topp i tyg av gamla apelsinskal som blivit över i josproduktion på Sicilien?

När forskare vid Högskolan i Borås tittade närmare på vad mataffärer slänger mest seglade bröd upp i toppen. Svinnet motsvarar 350 slängda limpor per minut och det inkluderar hela värdekedjan, det vill säga bagerier, livsmedelsbutiker, restauranger, hushåll med mera.

Av brödavfallet har Akram Zamani, docent i industriell bioteknik, lärare och forskare vid Högskolan i Borås, och hennes team nu skapat ett svampgarn. Svamparna odlas i brödet och förvandlas sedan i en process till fibrer som man väver tyg av. Resultatet är ett mjukt och starkt garn som är nedbrytbart. Ganska häftigt, kanske blir din macka min nya jacka? ”Trashion” är det nya svarta.

Anna Blom är modejournalist och föreläsare inom cirkulärt mode. Läs mer av henne här och följ henne här.