Så här kan du joina #GivingTuesdaySweden.

27 november 2018. Även om du aldrig hört talas om Giving Tuesday så gissar du nog att det är någon slags motreaktion på novembers alla köphysteridagar som Singles day, Black Friday och Cyber Monday och att det handlar om att uppmuntra människor att ge till dem som behöver. Då gissar du helt rätt. Ge kan man göra på massa olika sätt – stort och smått. Bara fantasin sätter gränser. Här är några förslag.

Supersnabba sätt att ge:

 1. Swisha en summa till en valfri hjälporganisation. Här hittar du Swish-nummer till våra anslutna organisationer (som vi ger bort hela vår vinst till *skryt*):
  Läkare Utan Gränser: Swisha till 900 60 32
  Rädda Barnen: Swisha till 902 00 33
  SOS Barnbyar: Swisha till 900 22 96
  Stockholms Stadsmission: Swisha till 900 35 18
  Barncancerfonden: Swisha till 902 09 00
  Naturskyddsföreningen: Swisha till 901 20 14
 2. Starta en facebookinsamling. Det gör du genom att klicka på "insamling" till vänster om din newsfeed. Obs. det går bara att välja bland de organisationer som finns med i listan.
 3. Sprid budskapet om Giving Tuesday genom att lägga upp en bild och text i sociala medier (till exempel en bild på något betydelsefullt som du gett eller fått) som du taggar med #GivingTuesdaySweden.
 4. Gör en dubbel matlåda och ge bort till någon som behöver.
 5. Ge bort saker som du inte använder.
 6. Om du måste köpa eller konsumera något, välj företag som ger bort vinsten till välgörenhet (hint hint: ett visst elbolag… men det finns såklart andra organisationer och företag som också använder vinsten till att göra världen bättre.) Många butiker gör det även möjligt att runda upp sitt köp med några kronor som då skänks bort.

För den med lite mer tid:

 1. Baka något gott och ta med dig till jobbet, skolan eller annan plats där du brukar möta människor. Ta betalt för fikat och skänk till en organisation.
 2. Bjud in till ett träningspass och be alla deltagare att donera en summa som du för över till en hjälporganisation.
 3. Fixa en filmkväll för kompisarna och låt dem swisha en gåva till en organisation som inträde.
 4. Time is money, ge av din tid. Hjälp någon i din närhet eller ställ upp med dina professionella skills för någon ideell verksamhet.
 5. Ordna en loppis eller sälj kläder och prylar på nätet. Ge bort vinsten.
 6. Anmäl dig till ett av landets alla välgörenhetslopp eller starta en egen insamling när du springer vilket lopp som helst. Be helt enkelt vänner och bekanta heja på dig genom att skänka pengar till en organisation.
 7. Halv åtta hos dig. Okej här är en idé som vi inte har prövat men vi tror att den har potential. Gå ihop ett gäng vänner och bjud hem varandra på middag under några kvällar (precis som på TV). Till varje middag ska alla deltagare swisha värden en summa som ni kommer överens om. Värden får då i uppgift att laga en så billig men så god middag som möjligt (psst... kör på vego). Efter varje måltid får gästerna betygsätta middagen 1-10 och så lägger ni på bonuspoäng för sparade kronor. Vinnaren, alltså den med mest poäng, får välja vilken organisation som överskottet ska gå till. Hur kul?

För den megaambitiöse:

 1. Starta en insamling och cykla/segla/spring jorden eller landet runt. Skapa en hemsida där man kan följa din resa och även skänka pengar till en organisation som du har valt. Sätt till exempel upp ett mål att samla in X antal kr per mil. Ja, vi sa ju att det var ambitiöst.
Fick du inte nog med tips? På Giving Tuesday Swedens officiella hemsida kan du hitta ännu mer info om dagen och inspiration.