Lights off! 30 mars är det Earth Hour.

30 mars kl 20.30 - 21.30 är det dags för Earth hour 2019 - en av världens största miljömanifestationer. Kanske undrar du vad detta jippo handlar om egentligen? Det svarade vi på redan förra året och det var uppskattat så här kommer en refresh på det.

Nej, som många har förstått handlar inte Earth hour om hur mycket el vi sparar när vi släcker lamporna under 60 minuter en gång om året. I sig har det ingen betydande skillnad varken för energiförbrukningen eller växthuseffekten. Vad det handlar om är att lyfta fram klimatfrågan och att få makthavare att ta klimatförändringarna på allvar. Se det som en enkel gest att uttrycka oro för miljön och även som en påminnelse att reflektera över hur du själv kan minska energiförbrukningen i din egen livsstil. Ju fler av oss som är med, desto starkare blir budskapet. Så gör det du med – släck lamporna och tänd ljusen! Här kommer några förslag på vad du kan hitta på under tiden:

 • Testa ett nytt vegetariskt recept
  Expandera dina vegetariska matlagningsskills. Sök upp ett oemotståndligt recept på Pinterest och laga dagen i ära. Om du går all in, testa ett rawfoodrecept så kan du undvika spis, ugn och fläkt!
 • Ha fest
  Ibland vill man bara ha en ursäkt för att skapa en fyndig festinbjudan på Facebook. Fundera ut ett smart sätt att göra så att ingen råkar dra på strömbrytaren när gästerna börjar ramla in i hallen.
 • Spela sällskapsspel
  Bästa spelen 2019 enligt The good force crew:
  - MIG
  - Pandemic
  - Hjärnsläpp
  - Cards against humanity
  - När då då
  - Uno
  - Svälta räv
  - Risk
  - Settlers of Catan
 • Gör en digital detox
  Stäng av alla elprylar, inklusive dator och mobil. Det här kanske kan bli startskottet för en digital detox resten av helgen och kommande helger? I och för sig kan en timme vara utmanande nog…
 • Ta ett beslut
  Mys ner dig i soffan eller gå på en långpromenad och ta dig en funderare. Hur kan du göra klimatsmarta förändringar i ditt liv? Sluta med pappersmuggar, införa fler köttfria dagar, ta cykeln istället för bilen tre dagar i veckan, se över att dina fonder är hållbara, skaffa miljömärkt el (om du inte redan har good el i vägguttaget det vill säga)? Ja du fattar. Välj en förändring som du vill jobba på fram tills nästa Earth hour.

Har du tips och inspiration kring Earth hour? Dela gärna i sociala medier och tagga #thegoodforce och WWF:s officiella tagg #connect2earth.