Checklista: 6 tips för företag som ska byta elbolag.

"Vi borde se över vårt elavtal" - är det något du tänkt på den senaste tiden? Kanske för att företaget vill minska er klimatpåverkan efter århundradets varmaste sommar, för att ni ska byta lokal eller helt enkelt för att det verkar som att ni betalar för mycket för elen? Här är checklistan som snabbt gör dig till närmast en expert på el till företag.

1. Miljöpåverkan.

All produktion och konsumtion av el har en negativ miljöpåverkan – den bästa kilowattimmen är den som aldrig förbrukas. Men eftersom ditt (och alla andra företag) behöver el, se till att kolla om elen pajar planeten. Kommer den från förnybara källor? Är den märkt Bra Miljöval? Om elleverantören har en egen ”miljömärkning”, be dem berätta vilka kriterierna är och om det finns en oberoende part som granskar att de följs. Hos GodEl får alla kunder alltid 100% förnybar el märkt Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens oberoende märkning.

2. Vinsten.

Använder elbolaget sin vinst till att bygga kolkraft, fylla djupa VD-fickor eller till något din verksamhet vill stödja? Be elbolagets säljare berätta vad de gjort för vinster de senaste åren och vad de använder sin vinst till. Hos GodEl går vinsten till organisationer som lagar planeten.

3. Elpriset.

Erbjuder elbolaget ett fast eller rörligt avtal? Rörliga elpriser har visat sig vara billigare än bundna de senaste åren. Om er verksamhet är energikrävande och förbrukar stora mängder el kan det löna sig att binda priset, men då gäller det att binda priset just när det är billigt, och det är extremt svårt att förutspå. Om elleverantören erbjuder både rörliga och fasta avtal, be dem offerera båda typerna av avtal så att du kan jämföra. Hos GodEl får alla kunder ett rörligt elpris då det bevisat sig vara billigast över tid.

4. Andra avgifter.

Många elbolag är kreativa när det gäller att hitta på saker att ta betalt för. Säkerställ att du får tydlig info om alla avgifter eller tilläggskostnader som tillkommer utöver elen. Be om en offert med specifikationer för alla kostnader så att du kan särskilja kostnaden för elen ni förbrukar. Hos GodEl slipper kunderna dolda prispåslag.

5. Bindningstid.

Är ni fria att byta elbolag när det passar er eller hamnar ni automatiskt på ett bundet avtal? Hur länge gäller eventuell bindnings- eller uppsägningstid? En del elbolag binder sina kunder i långa avtal på fasta höga elpriser. Detta ska ni se upp med eftersom det kan missgynna er ekonomiskt. Hos GodEl har kunderna aldrig bindningstid.

6. Enkelhet.

Helt ärligt, det finns saker som är roligare (och viktigare) för er verksamhet än att välja elbolag. Välj ett modernt kundvänligt elbolag som gör det enkelt för dig att byta elbolag. Fråga om du kan få och signera ditt elavtal digitalt. Att byta elbolag ska inte behöva ta mer än 2 minuter av din tid när du väl bestämt dig. Det tar 2 minuter att byta till GodEl eftersom avtalet skickas ut och signeras digitalt.

Skaffa good el till ditt företag.

Självklart kan företag också byta till GodEl. Houdini och Kung Markatta har redan gjort det. Och precis som dem får ditt företag bara el som godkänts av Naturskyddsföreningen – utan bindningstider. Att byta tar bara ett par minuter.