Anvisat elavtal – så lurar elbolagen svenska folket på 780 miljoner kronor

Wait a minute… det måste ju vara typ omöjligt att lura någon på mer än 780 miljoner kronor? Vi är här för att let you know att det är det inte – och det är av en helt annan anledning än du tror. Det innefattar varken telefonförsäljare, en dinglande klocka eller något hypnotiskt mönster som lurar oss alla att ge bort våra pengar. Svaret är istället så enkelt som anvisade elavtal.

En ny granskning visar att elbolagen tjänar sammanlagt mer än 780 miljoner kronor på anvisade avtal som kunder får när de inte aktivt väljer elbolag. 20 av de 25 största elbolagen i Sverige tar dessutom ett högre pris för sina anvisningsavtal än för de rörliga. Inte helt reko om du frågar oss.  

– Överpriserna i de anvisade avtalen är en kassako som elbolagen talar tyst om. Det är ett väldigt tvivelaktigt sätt för elbolagen att utnyttja allmänhetens bristande kunskaper om elavtal, säger Björn Björnson på GodEl.  

Det finns ungefär 500 000 anvisade elavtal i Sverige i dag. När en kund inte aktivt väljer elbolag får de ett anvisat elavtal.  

– Vi tycker att överpriser för anvisade avtal inte borde finnas. Med tanke på elbranschens anseende så borde kunderna automatiskt få det avtal som är bäst. Det finns ingen anledning för elbolagen att pressa upp priserna bara för att de ser en möjlighet till det, säger Björn Björnson.  

Men hur räknar vi nu då? Jo, överprissättningen är i genomsnitt 85 procent (för januariseptember)Om vi slår ut deper år innebär det att svenska konsumenter betalar mer än 780 miljoner kronor för mycket till elbolagen.  

Räkneexempel – det här innebär överprissättningen för ditt hushåll

Lägenhet: 2000kWh/år: 695 kr
Villa: 20 000kWh/år: 6 950 kr
Genomsnittlig överprissättning: 85 % 

Priser avser ett genomsnitt för januari–september 2020. Granskningen baseras på offentliga data från Statistiska Centralbyrån och med Energimarknadsinspektionen som underlag. 

Hur undviker man att bli lurad då? You might be surprised, allt du behöver göra är att aktivt fatta ett beslut över vilket elbolag du vill ha. Förhoppningsvis känns valet rätt så easy peasy efter att du läst det här.

Anvisningavtal à la GodEl

Vårt anvisningsavtal är precis lika bra som vårt rörliga elavtal:

  • Rörligt elpris. 
  • Avgift 25 kr/månad.  
  • Ingen bindningstid eller uppsägningstid. 
  • El märkt med Bra Miljöval. 
  • Världens första klimatpositiva elavtal.  
  • Vår vinst går till ideella organisationer. Du väljer vilken.

Har du ett anvisningsavtal från oss? Välkommen till The good force.

Har du blivit lurad?

Enligt el-lagen måste du som kund få veta att du har ett anvisningsavtal och det måste framgå tydligt på din fakturaDu säger upp ditt dyra anvisningsavtal genom att aktivt byta till ett elavtal. Enligt el-lagen har du maximalt 14 dagars uppsägningstid på ditt anvisningsavtal. Här är listan med elbolagen som tar ut överpriser genom anvisningsavtal. 

Kontakt

Måndag – Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00
Dag före helgdag 09.00-12.00