Allt du behöver veta om vårt tryggaste elavtal någonsin – Utjämnat pris.

Vi har en ny typ av elavtal. Från och 1 oktober kan du som vill ha extra trygghet när elpriserna går upp få Utjämnat pris. Här går Björn igenom vad det betyder, hur priset funkar och vem som avtalet passar för. Allt du behöver veta och lite därtill, let's go!

Vi har länge varnat för att fastprisavtal oftast är en dyr försäkring för att slippa prisförändringar. Att de är dyra beror på att elleverantören tar över risken för att elpriset går upp eftersom de under bindningstiden behöver köpa in el till dig till rörligt pris. För att minska risken för förluster lägger de därför på säkerhetsmarginaler som ofta är så pass stora att du förlorar på avtalet jämfört med ett rörligt pris.

De som ändå sparar på fast elpris har gjort det för att de råkat binda priset vid helt rätt tillfälle. Men eftersom det inte går att veta förrän i efterhand så är det ett riskabelt beslut om du vill ha så låga elpriser som möjligt.

Det är också anledningen till att vi aldrig erbjudit fastprisavtal till våra kunder – det är en högriskprodukt som sällan är bra för någon part. Men för dig som ändå vill ha lite extra trygghet så har vi under året antagit uppgiften att ta fram det mest optimala elavtalet som ger dig så små prissvängningar som möjligt samtidigt som vi inte behöver lägga på några säkerhetsmarginaler. Det arbetet är nu klart och den 1 oktober lanserar vi den nya produkten Utjämnat pris.

Utjämnat pris hos GodEl graf

Hur funkar Utjämnat pris?
Till skillnad från ett vanligt fastprisavtal, där du binder priset vid ett tillfälle och som sedan gäller i till exempel ett år, så fungerar Utjämnat pris på det sättet att vi istället löpande varje månad prissäkrar din framtida elanvändning. Under ett år har du alltså i praktiken tagit del av tolv olika fasta elpriser. Fördelen med detta är att du slipper risken att binda priset vid fel tillfälle. Nackdelen är istället att ditt elpris, precis som med ett vanligt rörligt pris, kommer variera från månad till månad.

Men till skillnad från ett rörligt pris så har prissvängningarna med Utjämnat pris bara varit hälften så stora. Och samtidigt har kostnaderna över tid varit lika låga.

Är Utjämnat pris något för mig?
Utjämnat pris väljs med fördel av dig som har en lite större elanvändning och som förbrukar över 5000 kWh per år. Detta eftersom effekten av ett jämnare elpris inte blir så stor ifall du gör av med lite el. Med det sagt går det självklart bra även för dig med en liten elanvändning att teckna Utjämnat pris.

Tillkommer några extra kostnader?
Ja, en fast månadsavgift på 45 kronor tillkommer.

Är jag bunden med Utjämnat pris?
Nej, till skillnad från ett vanligt fastprisavtal så löper Utjämnat pris tillsvidare – så länge du själv vill. Däremot är det en uppsägningstid på tre månader.

Hur tecknar jag Utjämnat pris?
Kontakta kundservice på 08-519 199 99 eller kundservice@godel.se så hjälper vi dig att skaffa det nya avtalet. Första möjliga avtalsstart om du tecknar idag är 1 oktober 2019.

/Björn Björnson, affärsutvecklingschef och elnörd