5 tips för en lyckad crowdfunding.

Några som vet hur man lyckas med crowdfunding är våra kompisar på podtaxibolaget Bzzt. Första gången fick de in hela sex miljoner kronor på fem dagar. Så vi frågade medgrundaren Örjan och marknadschefen Zacharias, hur gjorde ni?

Men först, vad är crowdfunding? Gräsrotsfinansiering på svenska. Enligt Wikipedia ”En metod för att finansiera projekt eller idéer. Det sker genom att söka förskottsbetalning från intresserade/konsumenter, ofta via internetbaserade system”. Här kommer tipsen:

1. Erbjudandet ska vara bra. (Duh!)
Det gäller såklart att ha något bra att erbjuda. Något som många behöver, som de förstår att de behöver och vill ha.

2. Satsa på kommunikationen.
Ta hjälp av en duktig kommunikatör och grafiker som kan få fram budskapet väldigt klart och smakligt.

3. Nå ut ut ut.
Se till att nå ut till många som möjligt, det är verkligen inte självklart i hård konkurrens. Vi hade tur - och skicklighet - att komma ut i ganska många medier på den tiden.

4. Håll tröskeln låg.
Ha en låg tröskel in. Om man vill att så många som möjligt ska vara en del av bolaget och på så vis bli ambassadörer för produkten/tjänsten.

5. Inte all about the money.
Få investerarna att förstå att de investerar i något mer än bara avkastning på pengarna. Till exempel om man investerar i Bzzt Stockholm, så är det en tjänst som då utvecklas och expanderar till något bättre som man själv (och staden) kommer att kunna ta del av.

Investera i Bzzt - få Trumps frisyr.

Bzzt är podtaxibolaget som drivs av good el for real, här kan du läsa mer om dem. Just nu har de faktiskt dragit igång en ny crowdfundingkampanj. Aktierna kostar 200 kr/st och oavsett hur många du köper, får du en superfin delägar-avatar till Bzzt-appen på köpet. Till exempel Trumps frisyr (hur smart?). Kolla kampanjen för inspiration och investera om du vill att de ska fortsätta rädda världen från tunga fossilbilar.

Skaffa good el till ditt företag.

Gör som Bzzt, skaffa Sveriges mest hållbara elbolag. Och precis som dem får ditt företag bara el som godkänts av Naturskyddsföreningen – utan bindningstider.