Krossa myterna om din el.

Elmarknaden har länge varit full av myter och luddiga löften. Det vill vi ändra på. Därför har vi tagit fram tre filmer som krossar några av de vanligaste myterna som storbolagen sprider. Du kan också scrolla vidare för att läsa mer om myterna och få tips på hur du bemöter dem.

Så funkar det egentligen – kunskap är makt

"Spela roll"-myten

Många som flyttar missar att göra ett aktivt val och mer än 600 000 svenska hushåll betalar därför upp till 50 % för mycket för elen. Dessa avtal kallas tillsvidareavtal eller anvisningsavtal, och trots mångårig kritik från bland andra GodEl fortsätter storbolagen att använda sig av dem.

Tips: Gör ett aktivt val när du flyttar, och bojkotta elbolag som använder sig av tillsvidareavtal.

Fastpris-myten

Fastpris-avtal brukar säljas in med att du borde säkra ditt pris inför vintern. Faktum är att din elräkning främst är dyrare på vintern för att du helt enkelt använder mer el än på sommaren. Ett fastprisavtal innebär i regel ett påslag på ditt elpris som faktiskt gör din elräkning dyrare i slutändan.

Tips: Ett rörligt elavtal är billigast i längden, och det bästa sättet att spara pengar är att minska din elkonsumtion.

"Grön el"-myten

HURRA för alla som värnar om planeten, från ekokäk till elavtal! Och BUU för alla försök att rida på vågen med luddiga löften om "grön" el. Grön el finns inte, och bara för att el är förnybar betyder det inte att den är bra. Oberoende granskning behövs, exempelvis så vattenkraft inte torrlägger vattendrag.

Tips: När någon erbjuder dig "grön" el, kontrollera att de använder sig av den oberoende märkningen Bra Miljöval.

Hur tänker vi på GodEl?

Säkert undrar du nu varför vi, som ändå är ett elbolag, gör den här kampanjen. Sen vi startade 2005 står vi för ett nytt sätt att driva företag på – ett företagande som är schysst för omvärlden och för våra kunder.

Vi ägs av en svensk stiftelse och delar ut vinsten till välgörenhet. Eftersom inget privat egenintresse står bakom kan vi driva förändringen till en elmarknad med schyssta villkor för dig, miljön och för omvärlden. Slipp krångel, hittepå-ord och skrämseltaktiker. Med oss får du konkreta löften som:

  • Oberoende miljömärkningen Bra Miljöval, med Sveriges hårdaste krav
  • Billigaste avtalsformen över tid – de flesta sparar pengar med oss
  • Elmarknadens nöjdaste kunder enligt Reco.se – 4,6/5 i betyg