3 fakta om jämställdhet, energi och klimat

Idag är det internationella kvinnodagen. Här kommer tre fakta om skillnaden mellan kvinnor och män när det gäller energifrågor och klimatförändringar

1. Kvinnor drabbas hårdare av klimatförändringar

I utvecklingsländer är det oftast kvinnorna som har till uppgift att hämta ved och vatten till familjens hushåll. När torkan kommer blir det svårare. Så mycket att det påverkar flickors möjlighet att gå i skolan och få en utbildning. På så sätt cementeras ojämlikheten mellan könen. Enligt UN Women Watch så lägger kvinnor i utvecklingsländer 2–20 timmar eller mer i veckan på den mödosamma uppgiften att samla ved för att täcka hushållets behov.

2. Män äter mer kött och släpper ut mer avgaser

I Sverige släpper mäns privata transporter ut dubbelt så mycket koldioxid som kvinnors transporter. Dessutom äter män mer kött än kvinnor, vilket också bidrar till växthuseffekten. Globalt står transporter för cirka 19 procent av den globala energianvändningen och köttproduktionen för cirka 18 procent.

3. Energi en angelägenhet reserverad för män

Om man ser på mäns och kvinnors möjlighet att bestämma över resurser så finns det stora skillnader mellan könen. Trots att den mesta energin i fattiga samhällen kommer från traditionella bränslen som kol och ved, som samlas in av kvinnor, ses energi ofta som en manlig angelägenhet. Det leder många gånger till att energipolitiken är ”gender blind”, den tar inte hänsyn till könen och missar därför viktiga faktorer som påverkar förmågan att anpassa sig till och begränsa klimatförändringar.

Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida.

GodEl vill bidra till att FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling uppfylls, där mål 5: Jämställdhet är ett av dem. Det gör vi genom att dela ut vår vinst till välgörenhetspartners som verkar i denna anda. Men även genom att själva driva på i hållbarhetsfrågor. Läs mer här.

Foto: Emma Schütt/Naturskyddsföreningen

2017-03-08 10:38:57