Grön el – vad betyder det i praktiken?

Vad är det för skillnad på grön el, miljövänlig el och miljömärkt el? En relevant fråga då man har rätt att få reda på vilken miljöpåverkan ens val har och vad man betalar för. I Elmarknadskollen den här månaden besvarar jag denna fråga. 

All el ska enligt lag ursprungsmärkas, och det är elleverantörens ansvar att visa för dig varifrån elen kommer och vilken miljöpåverkan den haft vid produktionen. I elleverantörernas utbud hittar du oftast två huvudkategorier med förnybar el:

  • Ursprungsmärkt förnybar el
  • Ursprungsmärkt förnybar el som även har Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval

1. Ursprungsmärkt förnybar el

Denna kategori är absolut vanligast på elmarknaden. Här hittar du elavtal såsom ”grön el”, ”miljövänlig el” och ”ren el”. Det finns dock ingen opartisk granskning av denna el, så elleverantören kan själv välja hur de benämner den.

När du köper ursprungsmärkt förnybar el från en elleverantör tillförs samma mängd av din valda el till elnätet och producenten får en extraintäkt vars storlek avgörs av hur stort utbud och efterfrågan som finns på just den elen. Extraintäkten ska göra produktionen mer lönsam och fungera som incitament att utöka den förnybara elproduktionen ännu mer. Men eftersom tillgången på förnybar el, framför allt vattenkraft, är så god i Sverige blir extraintäkten marginell och gör knappast den skillnad som behövs för att producenten ska investera i ny produktion.

I teorin skulle däremot andelen förnybar el öka så länge tillräckligt många efterfrågar den sortens el. I praktiken är det dock inte så enkelt eftersom Sverige sedan drygt femton år haft ett subventionssystem, s.k. elcertifikatsystem, som reglerar andelen förnybar el i systemet utifrån förbestämda mål. Det betyder att oavsett vilken el Sveriges kunder efterfrågar så styrs nivån ytterst av elcertifikatsystemet.

Det är därför en överdriven förenkling att hävda att köp av ursprungsmärkt förnybar el leder till utbyggnad av bra el som knuffar ut den dåliga elen, vilket vissa elleverantörer påstår i sin marknadsföring.

2. Bra Miljöval-märkt el

Bra Miljöval är en av världens tuffaste miljömärkningar och Sveriges enda oberoende märkning för el. Grundkravet är att all el ska vara förnybar, men till skillnad från vanlig ursprungsmärkt förnybar el ställer Bra Miljöval dessutom hårda krav på producenterna så att hänsyn tas till lokala ekosystem och biologisk mångfald.

Ett vanligt exempel är vattenkraft som orsakar torrläggning nedströms och förhindrar fisk att vandra uppströms. En producent som är märkt Bra Miljöval måste åtgärda detta. Ett annat exempel är vindsnurror som inte får sättas upp i känsliga fågelområden, Natura 2000-områden eller skyddade skogsområden.

En annan styrka med Bra Miljöval är att det avsätts pengar till olika miljöfonder när du köper denna sorts el. Pengarna i fonderna används till olika miljöprojekt, t.ex. restaurering av vattendrag som förstörts av gamla kraftverk, och energieffektivisering av byggnader.

Trots att Bra Miljöval är överlägset de andra alternativen idag är det dessvärre betydligt färre elleverantörer som erbjuder den här elen. GodEl är en av få elleverantörer som enbart säljer el märkt Bra Miljöval.

Minska sin elanvändning är dock det absolut bästa för miljön

Utöver att bara köpa el märkt Bra Miljöval är det bästa du kan göra för miljön att minska din elanvändning. Vi brukar säga att den mest miljövänliga kilowattimmen är den som aldrig behöver produceras. När du minskar din elanvändning, särskilt under kalla dagar, minskar du dessutom det eventuella importbehovet från kontinenten där elen ofta kommer från kolkraft. Minskad elanvändning får med andra ord effekter även utanför vårt lands gränser.

/Björn Björnson, elmarknadsexpert GodEl

2017-03-06 11:41:09