Vi upplevde skillnaden GodEl gör – på riktigt!

I januari 2014 besökte tre av oss som arbetar på GodEl byn Chettipatti i distriktet Tamil Nadu i södra Indien för att träffa de människor som bor där. Byn får stöd av Hand in Hand genom de pengar som genereras inom GoodCause. Eftersom vinsten i GodEl, GodFond och GodKort går till arbetet för en bättre värld istället för till aktieägare, stödjer våra kunder projekt och insatser i olika delar av världen. Alla som har valt Hand in Hand som välgörenhetsorganisation är med och stödjer byn Chettipatti.

Ungefär vartannat år kan alla anställda inom GoodCause ansöka om att besöka något av våra samarbetsprojekt. 2-3 personer kan åka och det är en central del i upplägget att resan ska vara kostnadseffektiv och ligga i linje med våra värderingar. Resan har dubbla syften, dels att följa upp hur pengarna används samt vilken effekt de har. Dels att stärka medarbetares motivation och kunskap om det arbete våra välgörenhetspartners bedriver. Och vad kan vara mer motiverande än att träffa människor som har fått ett bättre liv tack vare att människor i Sverige gör medvetna val?

994729_785198464828120_40150287_n.jpg

I år fick Anna Stendahl, systemutvecklingsansvarig, Emmy Tollin, kommunikationschef och Fredrica Söderlind, chef för aktiv försäljning, möjlighet att besöka byn Chettipatti som får stöd genom framför allt GodEls och GodFonds kunder. Vi är alla tre mycket imponerade av det arbete som Hand in Hand bedriver. Byn Chettipatti har valts ut att delta i ett ”VUP” – Village Uplifting program – en riktad insats i två år för att lyfta en by ur fattigdom. Programmet berör 451 hushåll eller 1906 människor och pågår under perioden april 2013 till mars 2015. Efter den fokuserade projektperioden får byn fortsatt stöd och uppföljning, men i mindre utsträckning än tidigare.

Fem grundpelare

Hand in Hands arbete tar utgångspunkt i fem grundpelare:

  • Alla barn i skola, ingen i arbete; I syfte att identifiera eventuella barnarbetare, besöks varje familj i byn. Alla resurser sätts in för att få alla barnen att gå i skola.
  • Att skapa jobb är en mycket viktig del av verksamheten. Genom bildandet av självhjälpsgrupper får kvinnorna bla utbildning och träning i entreprenörskap och finansiering. De kommer även lära sig att spara pengar och när de är redo, länkas till mikrolån för start av små affärsverksamheter.
  • Hälsoundersökningar; Alla bybor erbjuds hälsoundersökningar och grundläggande utbildning i bl.a. hygien, näringslära och preventiv hälsovård av professionella läkare och sjuksköterskor. Vid behov kan byborna även få remiss till kostnadsfri vård på ett sjukhus.
  • Demokrati och IT-utbildning; Medborgarcenter etableras där byborna får tillgång till utbildning i IT. Lokala kommittéer bildas som arbetar med barns rättigheter och stärkandet av det civila samhället.
  • Miljövänlig by; Byborna utbildas till att förbättra sin lokala miljö genom avfallshantering, kompostering och införande av små biogasanläggningar som förbränner avfall och ger gas till hushållen.  Vid behov planteras fler träd för att bland annat motverka erodering av jorden.

Skolbarn_chettipatti_Hand_in_Hand_2_webbDet var otroligt härligt att få uppleva den genuina glädje, motivation och stolthet som fanns hos barnen i skolan. På bilden ser vi en av skolorna i byn där barn får gå istället för att hjälpa till med jordbruk och sysslor i hemmet. När barnen kan läsa, skriva och räkna har de goda möjligheter att bryta ett mönster av fattigdom när de växer upp. Genom programmet har bla lokalerna rustats upp, pedagogiskt material har köpts in och barnen har fått skoluniformer. Barn med läs- och skrivsvårigheter får särskilt stöd för att nå målen.

 

 

”Hand in Hand gör verkligen skillnad – de är extremt effektiva i sitt arbete och fokuserar på sånt som ger resultat och fungerar långsiktigt. Jag känner mig trygg med att mina pengar till Hand in Hand verkligen gör skillnad där det behövs! Mitt starkaste minne från resan är självhjälpsgruppen som vi träffade – det blev väldigt tydligt att dessa kvinnor har fått en mycket bättre tillvaro och lyckas ge sina barn bättre förutsättningar än de själva fått.”

Fredrica Söderlind GodEl

Kvinna med getter i Chettipatti

Kvinnan på bilden är gift, har två barn och är jordbrukare. Hon deltar i en självshjälpsgrupp för kvinnor där hon fått lära sig läsa, skriva och räkna eftersom hon inte hade möjlighet att gå i skolan under sin uppväxt. Hon har också fått utbildning i entreprenörskap och bokföring. Hon har format en egen affärsplan och tagit ett litet microlån för att köpa getter. Idag kan hon försörja sig och sin familj genom att avla getter och sälja köttet. Familjen har idag en ekonomi som tillåter att barnen kan gå i skolan istället för att arbeta och med en utbildning är framtiden för barnen ljus.

 

”Det är häftigt att se vad som händer när man ger människor kunskap och verktyg att lyfta sig ur fattigdomen. Arbetet i byn bygger på hjälp till självhjälp och är långsiktigt. Det handlar inte om kortsiktiga insatser där effekterna tar slut när projektet avslutas – Hand in Hand har visat att de genom sina fem pelare gör skillnad på lång sikt eftersom allt bygger på människors egen kraft och vilja till ett bättre liv.”

Emmy Tollin, GodEl

 Kvinna-i-tradgard-chettipatti_Hand_in_Hand_webb

Kvinnan på bilden ovan nedan är stolt över att vara med i ett odlingsprojekt genom Hand in Hand. Hälsoundersökningarna i byn visar att många kvinnor lider av näringsbrist på grund av bristande variation i kosten. Hand in Hand har startat ett initiativ med små köksträdgårdar för att odla näringsrika grödor och på så vis har byborna börjat lösa problemet på egen hand. Invånarna får kunskap inom näringslära och hur växterna odlas och kan genom köksträdgårdar själva påverka näringsintaget.

”Något jag verkligen tar med mig från resan är att Hand in Hand gör så mycket mer än vad jag förstod innan besöket. Det jag gillar är att arbetet utgår från behovet – det handlar inte om ”standardhjälp” utan man ser verkligen till att anpassa insatserna efter byns behov. Ett exempel är hälsoområdet där man utgår från de områden byn invånare behöver hjälp med och så riktar man in sig på det”.

Anna Stendahl, GodEl

Vi känner oss lyckligt lottade över att få vara med och bidra till en bättre värld genom att jobba på GodEl. Det är häftigt att se att det enkla beslutet att välja GodEl i Sverige gör en så stor skillnad för människor på andra sidan jordklotet. Tack alla ni som är med i GodEl och gör det möjligt!

Varma hälsningar!

Fredrica, Anna och Emmy

 

2014-02-24 09:16:32