En kväll med Nattjouren

Hur skulle ditt liv förändras om du inte hade en egen bostad?

En kväll i mars följde ett par medarbetare från GodEl med Nattjouren. Vi bad dem berätta om sina upplevelser.

Över 34 000 människor i Sverige lever i hemlöshet, varav ca 4 500 i akut hemlöshet. Mörkertalet är dock stort och förmodligen är siffrorna ännu större. På senare år har till exempel många hemlösa kommit från andra EU-länder, hur många är svårt att uppskatta.

För de här människorna handlar det inte, som för oss, om en kväll som de sedan kan åka hem från och värma sig, eftersom gatan är deras hem. Några av dessa kommer vi möta under kvällen.

Vi har med oss strumpor och kalsonger som vi köpt för pengar som hela kontoret samlat in. Just strumpor och kalsonger har vi fått veta av personalen på Stadsmissionen är något som det alltid är brist på. Andra kläder är det många som lämnar in, men inte underkläder.

Kvällen börjar med att vi får veta mer om nattjourens arbete med att hjälpa Stockholms allra mest utsatta i den akuta situation som varje natt innebär. Inte minst på vintern, då kylan kan utgöra livsfara för den som inte hittar tillräckligt med värme för natten. I Stockholm finns två härbärgen som är öppna för alla. Dessutom finns boendet ”Vinternatt” för EU-emigranter som lever i hemlöshet.

Sedan åker vi ut i en minibuss. Nattjouren visar och berättar om olika platser och organisationer/institut som de är i kontakt med. Därefter åker vi till det första härbärget där svenska medborgare får sova. Här har många av stadens hemlösa samlats, eftersom det drar ihop sig till utlottning av nattens platser. För behovet är stort, så stort att härbärgets platser inte på långa vägar kan hjälpa alla som vill in där för natten.

Kvällens första stopp blir på ett härbärge i centrala Stockholm. Nattjouren har berättat historier om vilka som bor på härbärget. Det är allt från psykiskt sjuka, missbrukare till personer som förlorat allt i en konkurs. En växande grupp är som blir hemlösa är pensionärer, som trots att de har arbetat hela sitt liv och betalat skatt inte får ut tillräckligt med pension. Nattjouren berättade att en vanlig orsak kunde vara att de har låg pension från början, de har ingen familj eller vänner kvar och sedan händer något oförutsägbart. De kan inte betala hyran och till slut hamnar de på gatan. Nattjouren berättar vidare att det svåraste är när de har det första samtalet med de pensionärer som ska spendera sin första natt på härbärge.

Vi åker till det andra härbärget. Just detta besök är det jobbigaste rent känslomässigt. Likaså som på det första stället har man lottning utav platser men när vi kommer fram är lottningen fortfarande igång.  Där och då kastas den grymma verkligheten rakt i ansiktet på oss. Det är en grym utsortering som bristen på platser tvingat fram. En lott som avgör människors öde. En lott som kan innebära att du kan tvingas ut igen för vilken natt i rad och försöka hitta värme någonstans. Den sista utvägen är för många att försöka hitta ett golv på en offentlig toalett som fortfarande är ledig.

Det är en skam för hela det svenska samhället när vi inte kan garantera ett tak över huvudet för våra medborgare eller för folk som sökt sig hit i hopp om ett bättre liv. Det vi tog med oss från denna kväll är att det finns uppenbara brister i våra samhällsstrukturer. Med andra ord är det upp till oss medborgare att hjälpa dem som verkligen är i nöd.

 

 

2015-04-09 11:45:02