In klimatpositiv we believe.


Vi tar action.

Klimatkrisen hotar vår existens. Bevisen är många och vi har ont om tid om vi ska lyckas vända den negativa utvecklingen. Men vi och många, många fler ger inte upp. Vi ser allt fler människor, företag, organisationer och beslutsfattare ta action för klimatet. För att vara en del av lösningen är alla våra elavtal klimatpositiva sedan 2019. Det innebär att vi mäter, minskar och binder våra utsläpp enligt ISO 14021 – en oberoende standard för klimatneutral. Men i stället för att binda 100 % koldioxid som ingår i standarden binder vi 110 %. Vill du veta mer om hur det går till? Fortsätt scrolla.

1. Rubbet ska mätas.

När vi säger att rubbet ska mätas menar vi exakt alla klimatpåverkande gaser som hela vår värdekedja genererar. Det innefattar till exempel alla utsläpp i hela vindkraftverkets livscykel. Från produktion, underhåll och nedmontering till materialåtervinning av propellrarna. Vi mäter transporten av de ekologiska äpplena vi har i kontorets fruktkorg. Ja, vi mäter till och med hur våra anställda åker till kontoret och utsläppen som genereras av våra välgörenhetspartners när de använder GodEls vinst för att laga planeten. Och eftersom det här inte är helt easy peasy tar vi hjälp av experter hos U&WE som säkerställer att vi följer ISO 14021 – en oberoende standard för klimatneutral. Och för att vara riktigt, riktigt säkra på att vi har räknat rätt har vi även tagit hjälp av revisionsbyrån PwC som oberoende tredjepartsgranskare.

2. Sedan minskar vi.

Att bara mäta och binda räcker inte. Vi jobbar även aktivt för att hela tiden minska våra utsläpp i linje med FN:s 1,5-gradersmål – strävandet efter att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Några saker vi gör för att minska våra utsläpp:

  • Bara sälja el märkt med Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens tuffaste märkning.
  • Utesluta kött från våra personalfester.
  • Digitalisera våra kunders betalflöden, så att det fälls färre träd och färre fakturor behöver resa land och rike runt med lastbil.
  • Informera och uppmuntra våra kunder att minska sin egen förbrukning.
  • Avsätta pengar till Energieffektiviseringsfonden så att företag kan ansöka om bidrag för klimatinvesteringar.

3. Vi binder 110%.

2019 släppte vår värdekedja ut 4 487 ton växthusgaser (CO₂e) och därför band vi 110 procent växthusgaser, det vill säga 4 936 ton koldioxid. Det gör vi genom att investera i tredjepartsgranskade, certifierade projekt som fokuserar på skogsjordbruk och skydd av regnskog i Indonesien och Bolivia. Här kan du läsa mer om projekten och se våra certifikat.

Hur har ni räknat?

Vill du veta exakt vilka ramverk och metoder som ligger till grund för beräkningarna av våra växthusgaser? Då hittar du den fullständiga analysen bakom knappen här under.

Jedimästare i klimatpositivt tänkande.

En sak vi lärt oss under arbetet med vår klimatanalys är att 99 procent av vår klimatpåverkan kommer från el vi säljer till våra kunder. Betyder det att vi borde sluta sälja el? Verkligen inte. Ju större vi blir, desto större skillnad kan vi göra eftersom vi:

  • Ökar efterfrågan på el märkt med Bra Miljöval.
  • Delar med oss av vår vinst till våra partnerorganisationer som på ett eller annat sätt arbetar för att göra världen till en bättre plats. Sedan 2005 har vi genererat 54 miljoner till dem och deras arbete.
  • Avsätter pengar till Energieffektiviseringsfonden så att företag kan ansöka om bidrag för klimatinvesteringar. Hur bra?
  • Driver innovationstävlingen Startup 4 Climate, där vi letar upp och stöttar små, nytänkande företag som vill accelerera energiomställningen och med hjälp av sin innovation ge mätbar klimatnytta.

Hur kan jag minska mitt eget klimatavtryck?

Mäta och binda i all ära, men det är faktiskt att minska som är det viktigaste. Som vi alltid har sagt är den grönaste kilowattimmen den som aldrig förbrukas. I vår blogg har vi samlat massor med tips och inspiration på hur man kan minska sin energianvändning och utsläpp av växthusgaser.