Strömavbrott – tips till dig som är drabbad.

Strömavbrott kan bero på flera anledningar och vara både planerade och oplanerade. I värsta fall kan ett avbrott innebära att du står utan el i flera dygn. Vad ska du tänka på om det drabbar dig? Vår elexpert Björn Björnson tipsar om hur du kan säkerställa att du faktiskt drabbats av ett strömavbrott, var du hittar information om avbrottet och när du har rätt till kompensation.

Har en säkring gått sönder?

Börja med att kolla i ditt proppskåp om en säkring gått sönder. Säkringarna finns för att förhindra överbelastningar, alltså om du använder fler elapparater i din bostad än vad elanläggningen klarar av. Du ser vilken säkring som är trasig genom att den lilla färgpricken i änden har lossnat. Är din bostad utrustad med automatsäkring ser du vilken säkring som överbelastats genom att säkringsknappen fallit ner.

Säkringarna är hela, vad gör jag nu?

Om du tror att du drabbats av strömavbrott kan du, om du bor i lägenhet, kolla om belysningen i trapphuset fungerar. Bor du i villa kan du istället titta om det lyser hemma hos grannarna eller ute på gatan. Ser det mörkt ut är det dags att kontakta den som ansvarar för den fysiska leveransen av elen – din nätägare. Om du trots strömavbrottet har tillgång till internet visar nätägaren ofta detaljerad information om strömavbrott på sin hemsida, såsom orsak, hur länge det förväntas pågå och om avbrottet var planerat eller oplanerat. Saknas information om avbrottet kan det bero på att det inte rapporterats eller upptäckts än. I så fall bör du ringa nätägaren.
Om du inte vet vem som är din nätägare eller saknar telefonnummer till dem kan du kolla på den räkning du får för din nätavgift. Du är självklart välkommen att höra av dig till oss också så hjälper vi dig så gott vi kan.

Ersättning vid strömavbrott

Om strömavbrottet varar i mer än tolv timmar i sträck har du rätt till ersättning från din nätägare. Du ska inte behöva påpeka detta för nätägaren utan ersättningen ska ske automatiskt, vanligen på elnätsräkningen. I vissa fall har du även rätt till skadestånd om du har drabbats av förluster i samband med avbrottet. Om du skulle hamna i tvist med nätägaren vänder du dig till Konsumenternas Energimarknadsbyrå eller din kommunala konsumentvägledare.
Din hem- eller villahemförsäkring kan också ge visst skydd mot skador som orsakats av strömavbrott.

Jag vill veta mer om strömavbrott

Det är lätt att bli överrumplad när man drabbas av strömavbrott så det är bra att redan i förväg fundera på hur du kan hantera konsekvenserna, särskilt om du bor i villa och löper större risk för materiella skador. Energimyndigheten har tagit fram guiden Elavbrott – vad gör jag nu? som innehåller handfasta tips och checklistor för hur du hanterar ett strömavbrott. Hos Energimyndigheten kan du också läsa om hur du kan förbereda dig till nästa gång olyckan slår till och vad som är bra att tänka på när elen kommer tillbaka.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet