Att laga mat med råvaror som är i säsong är viktigt av många olika anledningar. Först och främst är det ju mer hållbart för miljön eftersom det minskar behovet av långa transporter och energikrävande förvaringsmetoder. Dessutom är råvaror som är i säsong oftast mer näringsrika och har en djupare smak, eftersom de har fått mogna naturligt.
Genom att välja säsongens råvaror främjar vi också våra lokala producenter och bidrar till att bevara mångfalden av olika grödor. Det ger oss även möjligheten att variera vår kost och upptäcka nya smaker och recept. Så genom att laga mat med säsongens råvaror tar vi faktiskt inte bara hand om vår hälsa, utan även om planeten och våra lokala odlare.
Sparris är en riktig försommarfavorit och därför tänkte vi inspirera med fem härliga sparrisserveringar som vi gillar lite extra. Håll till godo!
- Grön sparris snabbstekt i smör, flingsalt och chiliflakes. Toppad med lime, parmesan, hemslagen majonnäs och chilirostade sesamfrön.
- Sparrisrisotto med pecorino.
- Sparrispaj med fetaost.
- Vit eller grön sparrissoppa med parmesanflarn.
- Kokt vit sparris med citron och hollandaise.