Mer äpplen än du pallar.

Nu dignar äppelträden av frukt och vissa av oss vet helt enkelt inte vad vi ska göra av hela skörden. Eftersom det känns synd att låta dessa godingar gå till spillo kommer här några förslag på vad du kan göra om du har höstäpplen i överflöd:

  • Dela med vänner och grannar. Hinner du inte med att plocka själv? Bjud in andra att komma över och plocka och sprid i dina lokala grupper.
  • Torka äppelringar i ugnen, 80°C ca 3 – 4 timmar. Perfekt nyttigt snacks!
  •  Äpplifiera din matlagning. Addera äpplen i en sallad, höstens gryta eller varför inte riva ner i brödet?
  • Lägg in äpplen och ge bort som present! Ett fint recept hittar du här.
  • Frys in! Ja, du kan faktiskt frysa in dina äpplen. Kärna ur, klyfta och lägg i burkar. Ta fram när du ska baka eller fräscha upp smoothies.
  • Gör egen äppelmust (eller lämna till ett musteri om du har ett i närheten).

Så här gör du äppelmust:

– Lägg dina äpplen i vatten och tvätta dem rena. Var inte rädd för att blanda olika sorter.

– Krossa frukten i en fruktkross eller kvarn.

– Lägg smeten i en press och tryck ut så mycket must som möjligt.

– Värm den färskpressade musten i en kastrull till minst 77 °C, för att den ska pastöriseras.

– Fyll musten i rena, varma flaskor som steriliserats med kokande vatten.

– Förvara flaskorna mörkt och svalt.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.

Dela nyhet