Good klimatnews #46.

Vårens starkaste trendfärg verkar vara grönt. I alla fall när det kommer till investeringar, transporter, plastproduktion och återvinning! Den här månadens goda klimatnyheter är både gröna och sköna, håll till godo!

Grön sjötransport i flygande fart.

Eldriven färja som kollektivtrafik – det blir stockholmarnas verklighet i höst! Då tar nämligen det svenska företaget Candelas flygande färja plats i Stockholms vatten. Färjan som ska trafikera sträckan Ekerö – Stadshuset uppges halvera restiden och minska klimatutsläppen med hela 97,5%.

 

Grönt även down under!

Det svenska eldrivna undret slutar inte här. Även på Nya Zeeland ska Candelas färja revolutionera vattentransporten! 240 ton koldioxid per år kommer besparas tack vare att det eldrivna fordonet ska ta över som transportmedel för de anställda på landets största vattenkraftverk.

 

Grön investeringsboom!

Stort pengaregn över klimattech i Europa! Statistik över årets första kvartal talar sitt tydliga språk: det är hett med grönt. Nya siffor visar nämligen att bolag inom området lockat till sig 43 procent av alla investeringsrundor. Ett extra hurra för att se Sverige på topplistorna över stora investeringar!

 

Grön plast från bark.

Med en ny banbrytande teknik skapar startupföretaget Bpacks nedbrytbara plastförpackningar av träproduktionens barkavfall. Tekniken som är kompatibel med samma tillverkningsprocesser som plast, eliminerar därför behovet av att investera i kostsam ny utrustning. Dessa hållbara förpackningar är ett försök att tackla världens växande plastavfallskris och innebär enligt Bpacks sex gånger lägre koldioxidutsläpp jämfört med konventionell plastproduktion.

 

Grönare e-avfall.

 Idag hamnar stora delar av använd elektronikutrustning på soptippen. Men det kan snart vara ett minne blott.  Forskare har nämligen utvecklat en innovativ metod, som är både miljövänlig och skalbar, för att återvinna värdefulla mineraler från vårt elektronikavfall. Med denna metod kan vi alltså ta ett stort kliv mot en mer hållbar framtid där teknikavfall i stället för att hamna på soptippen kan bli en värdefull resurs.

Läs om vårt elpris här.

 

Dela nyhet