Good klimatnews #38

Nu när höstmörkret närmar sig vill vi bjuda på några ljusglimtar för miljön. Trevlig läsning!

Naturskydd är det nya svarta i Mexiko

Mexiko tog i rejält under sommaren och introducerade inte en, inte heller två, utan sex nya nationalparker och sju nya skyddsområden för djur och växter. Totalt har nu landet 200 naturområden som åtnjuter federalt skydd. Vid introduktionen i somras förklarade presidenten, Andrés Manuel López Obrador, att han minsann vill “gå till historien som den president som skapat näst flest naturreservat.” En tävlingsform vi kan ställa oss bakom.

Frankrike skatteväxlar för tågen

Tåg är bättre för miljön än flyg. Men hur ska fler kunna åka tåg, särskilt när prislappen allt som oftast gör det billigare att ge sig upp bland molnen? Frankrike kommer nu att införa en egen lösning, nämligen att skatteväxla mellan de båda. En höjd flygskatt ska gå direkt till investeringar i järnvägen och förhoppningsvis jämna till spelplanen en smula.

Förslag: flygbiljetter måste spegla den sanna kostnaden

Visst har vi tid för lite mer flyg i Frankrike? Förutom att det nu är förbjudet med inrikes flygresor som går att ersätta med tåg på sträckor där flyget tar som mest två och en halv timme, har transportministern nu meddelat att han vill se ett lägsta pris på flygresor i Europa. Ministern förklarade att flygbiljetter för 10 euro mitt under en ekologisk kris inte är rimligt och att det inte på något sätt speglar den sanna kostnaden för planeten. Vi fortsätter att följa med spänning!

Taggar

Dela nyhet