Good klimatnews #13

Koldioxidhalten i atmosfären har nått nya rekordnivåer, polarisarna smälter, arter dör ut och extremväder dundrar in allt oftare. Det må låta dystert så det räcker och blir över, men vi får inte glömma att det pågår en febril aktivitet på den andra sidan av myntet. Här kommer månadens skörd av positiva klimatnyheter!

Pandemiåret boostade ekotrenden

Under 2020 ökade försäljningen av ekologiska matvaror i Sverige med 3,5 procent. Efter de senaste årens nedåtgående trend är det en riktigt peppig utveckling. Allra mest ekosugna har vi varit när vi köpt spannmålsprodukter som gryner, mjöl och bröd – där har försäljningen ökat med hela 12 procent. Shout out till alla miljömedvetna pandemibagare där ute. Läs mer om den uppåtgående ekotrenden.

Sverige trycker på för minskade utsläpp inom EU

EU:s handel med utsläppsrätter har länge varit en het potatis, framför allt på grund av att mängden utsläppsrätter varit så pass stor att det inte satt någon ordentlig press på utsläppsminskningar. Men nu har systemet uppgraderats, mycket tack vare påtryckningar från svenskt håll. Resultatet? Utsläppsutrymmet kommer att minska med ca 2,5 miljarder ton CO2e, även känt som Sveriges totala årliga utsläpp gånger 50! Läs mer här.

Och på tal om en uppfräschad utsläppshandel … 

I början av februari nådde priserna på utsläpp inom EU rekordhöga nivåer och experter ser att uppgången kommer att fortsätta. I praktiken innebär det att det blir allt dyrare att förstöra planeten med skadliga växthusgaser och att fler kommer behöva ställa om sina industrier från fossila bränslen för att överleva. Läs hela artikeln här. 

Taggar

Dela nyhet