Hur dyr kommer elen att vara i vinter?
Att prognostisera elpriset är svårt, särskilt i dessa oroliga tider. Jämfört med för en eller två månader sedan har dock oron på marknaden dämpats med lägre elprisprognoser till följd, i både oktober och november. Men det är klokt att vara fortsatt inställd på att elen kommer att vara historiskt dyr framöver, förmodligen betydligt dyrare än förra vintern. Så låt oss därför förbereda oss på det värsta, men hoppas på det bästa.
Varje vecka uppdaterar vi vår elprisprognos för vintern. Den är uppdelad på elområde och typ av bostad.
Hur länge kommer elen att vara dyr?
Det är svårt att veta hur länge elen kommer vara dyr, men prognosen från elmarknadens aktörer är att de höga priserna kommer att i någon grad bestå under flera år framöver. Så länge elpriset i övriga Europa, drivet av naturgaspriset på kontinenten, är högt så kommer det att spilla över på södra halvan av Sverige. Vanligtvis är priset högre under vintermånaderna, när hushållen använder mest el.
När på dygnet är elen billigast?
Elpriset är oftast lägre de tider på dygnet när färre personer konsumerar el. Efterfrågan är normalt sett lägre på natten när vi sover, och därmed är också elpriset oftast lägre då. Behovet ökar på morgonen när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och även när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar. Ofta är priset lägre på helgerna än på vardagar, eftersom industrier ofta är stängda då.
Hur fungerar timpris och rörligt elpris?
Det är framför allt de som har timprisavtal som påverkas av prisvariationen över dygnet. Du som har ett rörligt avtal faktureras ett snittpris av elpriset per månad, utifrån din förbrukning.
Men om vi alla, oavsett avtal, använder elen smartare kan vi faktiskt sänka elpriset – eftersom efterfrågan minskar.
Läs mer i vår timprisguide.
Hur kan jag få lägre elkostnad?
Det mest effektiva sättet att påverka elräkningen är att minska onödig elanvändning. Inte nog med att det sänker elräkningen från oss, det minskar även den rörliga delen av fakturan från din nätägare. Elnätsfakturan består av en fast kostnad (abonnemangsavgiften) och en rörlig kostnad (överföringsavgiften) som baseras på din förbrukning. Läs mer om elräkningarnanas olika delar hos Energimarknadsbyrån.
Vi rekommenderar även att den som kan lägger undan pengar och sparar till en elkostnadsbuffert
Hur kan jag spara el hemma?
Ta del av våra elspartips, och kom ihåg att involvera hela familjen.
Genom vårt initiativ #skruvaner ger vi fler tips och inspiration för att sänka förbrukningen och spara el hemma. Följ gärna #skruvaner på Instagram.