Vad kostar en mil i en elbil?

Funderar du på om elbil kan vara något för dig? Eller har du kanske redan nappat? En sak är säker – eldrivet är framtiden. Men är det lika bra för klimatet som alla säger? Och vad är egentligen kostnaden för en mil i en elbil? Vi gräver ner oss i pengarna, klimatet och laddningen.

Nio frågor om att äga och köra elbil.

Pengarna.

Vad kostar en mil i en elbil, jämfört med en mil i en bil med förbränningsmotor?

Det beror på en mängd olika faktorer. Bland annat bilens förbrukning, hur du kör och vilket elavtal du har. Men ett förbrukningssnitt som ofta förekommer är att en elbil drar cirka 1,85 kWh per mil och en dieselbil 0,73 liter per mil. Om vi höftar att en kWh kostar 2 kr (inklusive avgifter och moms) blir priset per mil alltså 3,7 kronor. Samma sträcka i en dieselbil, med ett dieselpris på 22 kronor, blir lite drygt 16 kronor. Elbilen är alltså oslagbart billigare per mil. Obs, beräknat på priser i juni 2023.

Vilka skattelättnader finns för elbilsägare?

Den klimatbonus som tidigare gick att ansöka om för den som köpte en elbil avskaffades i februari 2023. Däremot kan du som köper och installerar en laddbox hemma kan ansöka om grönt rot-avdrag och få avdrag för 50 procent av kostnaden för arbete och material. Avdraget gäller max 50 000 kronor per person och år.

Är det ekonomiskt försvarbart att köpa elbil?

Forskning från KTH visar att det är billigare att äga en elbil jämfört med en bensin-, diesel- eller hybridbil i samma storlek. Genom att jämföra bilar som ägs i minst tre år och kör minst 1 500 mil om året visar forskningen att totalkostnaden för elbilar kan vara upp till 10 procent lägre. I totalkostnaden ingår allt från inköp och amortering till skatter, värdeminskning, drivmedel och service.

Klimatet.

Räcker elen om alla i Sverige kör elbil?

Om alla bilar i den svenska personbilsflottan byts ut till elbilar motsvarar det cirka 10 procent av dagens elanvändning, enligt Energimyndigheten. De menar att elbilar är så pass energieffektiva att den totala energianvändningen inte påverkas.

Vad är egentligen bättre för klimatet – elbil eller diesel- eller bensinbil?

Om vi pratar om klimatbättre som något som genererar färre utsläpp, är elbil alltid det bättre alternativet. Det visar en europeisk granskning. Och tvärtom mot vad många tror gäller det även elbilar som körs på så kallad ”fulel”, från exempelvis kolkraftverk. Ytterligare en fördel med elbilar är att de är väldigt energieffektiva och inte ”slösar” samma mängd energi som diesel- och bensinbilar gör. Samtidigt har elbilen förbättringsområden. Batterierna innehåller metaller och mineraler som både klassas som konfliktmineraler och riskerar att ta slut om världens alla bilar ska elektrifieras. Och precis som med annan gruvbrytning kan brytningen av till exempel litium och kobolt, som är viktiga beståndsdelar i batterierna, ha en negativ miljöpåverkan. Därför måste både produktionen och återvinningen av elbilsbatterier utvecklas med utgångspunkt i hållbarhet.

Hur blir jag en klimatbättre bilist?

Genom att köra mer energieffektivt blir du både en klimatbättre bilist och skapar bästa förutsättningar för att din elbil ska nå sin fulla potential vad gäller räckvidd. Undvik kraftiga inbromsningar och accelerationer, ta av takbox och cykelhållare när du inte använder dem och se till att däcken är välpumpade och har rätt tryck.
Hälften av alla bilresor i Sverige är under fem kilometer. Oavsett vilken typ av bil du kör kan det då och då vara bra att göra en self check. Finns det bilresor du kan avstå från?

Laddningen.

Hur laddar jag bäst hemma?

I snitt står en bil still 23 timmar om dygnet. Det finns med andra ord gott om tid att ladda batterierna. Samtidigt varnar experter för att elnätet i framtiden kan bli överbelastat i takt med att allt fler kör elbil och vill ladda sina bilar ungefär samma tid. Än så länge är det dock inget problem.
När du laddar hemma ska du inte använda ett vanligt eluttag, eftersom det inte är dimensionerat för hög belastning under lång tid. I värsta fall kan det börja brinna eller innebära andra säkerhetsrisker och skador som inte täcks av din försäkring.

Du som har ett timprisavtal laddar med fördel bilen under de timmar på dygnet som elen är billigast (oftast på natten). Med hjälp av vår app håller du koll på spotpriset och kan styra laddningen.

Hur laddar jag bäst ute på vägarna?

I Sverige finns det 27 273 publika laddpunkter (juni 2023). Ladda ner appen Google Maps för att hitta närmsta laddstation.

Hur ska vi i lägenhet utan möjlighet till egen parkering med laddstolpe göra om vi vill köra elbil?

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att titta på möjligheten att förbättra tillgången till att ladda elbilen hemmavid, oavsett boendeform. Bor du i en bostadsrättsförening kan du undersöka möjligheterna att omvandla eventuella befintliga parkeringsplatser till laddplatser, här finns en steg-för-steg-guide till hur du kommer i gång. Missa inte att det finns ekonomiskt stöd att söka. Om du bor i hyresrätt kan du ta upp frågan med din hyresvärd.

Läs mer om vårt schyssta elavtal.