Midsommartårta med sötsyrlig limemousse.

Vår kundservicechef Isa är tillbaka i köket. Den här gången med något som har en självskriven plats på midsommarbuffén. Vi pratar så klart om jordgubbstårtan, som i Isas variant får lite skön syrlighet från lime.

Ingredienser

12 bitar

Tårtbotten
8 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Vill du göra en vegansk tårtbotten? Klicka här för ett bra recept.

Limemousse
2 st lime + limeskal
1 dl vispgrädde eller ett växtbaserat alternativ
1 dl vaniljyoghurt
1 st äggvita eller 3 msk kikärtsspad
0,5 dl strösocker
2,5 st gelatinblad eller 1,5 påse vegegel

Vaniljgrädde och skivade jordgubbar
2 dl skivade ekologiska jordgubbar
2 dl lättvispad grädde eller ett växtbaserat alternativ
1 tsk vaniljsocker

Dekoration
500 g ekologiska jordgubbar
4 dl vispgrädde eller ett växtbaserat alternativ

Gör så här:

Tårtbotten – tre lika delar.

Testa tre lika delar-metoden för att få perfekta bottnar till din tårta. 

Du behöver
En rund springform, 24–29 cm.
Tre lika stora glas.

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Smöra och bröa formen.
  • Ställ tre lika stora glas bredvid varandra. Knäck i äggen i ett glas och lika mycket socker i det andra glaset bredvid. I det tredjeglaset fyller du på med halva mängden vetemjöl och resten med potatismjöl. Alla tre glas ska vara lika högt fyllda – det vill säga tre lika delar.
  • Addera 3 teskedar med bakpulver och 2 tsk vaniljsocker i mjölmixen.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Minst 2 minuter.
  • Sikta där efter i de torra ingredienserna.
  • Vänd försiktigt och väl så att du inte har några mjölrester i smeten.
  • Häll över smeten i din form.
  • Baka längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Kom ihåg att inte öppna luckan de första 20 minuterna i ugnen för då sjunker kakan och du kommer få svårt att dela dina bottnar.
  • Låt tårtbotten svalna helt innan du tar ur den ur formen.
  • Dela kakan i tre delar.

Sötsyrlig limemousse

  • Skölja limefrukterna noggrant med ljummet vatten innan du river skalet och pressar 0,5 dl limesaft.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Låt gelatinet svalna. Om du använder Vegegel, följ instruktionerna på förpackningen.
  • Vispa äggvitan eller kikärtsspaden till ett hårt skum.
  • Tillsätt lite socker i taget och fortsätt att vispa. Fortsätt tills du får ett blankt fast skum.
  • Vispa grädden hårt och rör sedan ner yoghurten, limesaften och skalet från din lime.
  • Vänd ner äggvitan och rör till en jämn smet.
  • Tillsätt gelatinet i moussen och rör om väl.
  • Låt stå i ca 6 timmar.

Vaniljgrädde och skivade jordgubbar

  • Vispa grädden lätt med vaniljsockret och skiva jordgubbar.

Montera tårtan

  • När moussen är klar och dina bottnar har kallnat är det dags att montera och dekorera din midsommartårta!
  • Fösta tårtbotten fyller du med limemoussen, som du breder ut över botten.
  • Lägg på den andra bottnen och stryk på din lättvispade vaniljgrädde.
    Ovanpå grädden lägger du ut de skivade jordgubbarna.
  • Lägg på den sista botten och stryk över ett tunt lager grädde. Låt sedan tårtan stå i kylskåpet ett litet tag.
  • Ta ut tårtan och stryk på ytterligare ett lager grädde för jämn täckning. Upprepa ytterligare en gång eller tills du känner dig nöjd.
  • Spritsa grädden och låt kreativiteten flöda. Dekorera med jordgubbarna!

Dela nyhet