Så ska vi boosta energiomställningen.

Tillsammans med Ellevio driver vi Startup 4 Climate, Sveriges största innovationstävling i energisektorn. Vi lånar vår tävlingsgeneral a.k.a Klimatqueen och ber henne förklara vad energiomställningen är och hur det kommer sig att vi har två miljoner kronor att ge till den som kan boosta den.

Hej Klimatqueen. Varför snackar vi så mycket om energiomställningen?
– Du vet klimatkrisen och att vi måste minska våra utsläpp av växthusgaser för att begränsa jordens uppvärmning till max 1,5 grad? Och om vi inte gör det så blir konsekvenserna av klimatkrisen förödande? Vilken typ av energi vi har och hur vi använder den är avgörande för hur väl vi tacklar krisen. Och då snackar vi på en global nivå. Energiomställningen är att vi bryter med fossil energi och i stället satsar på 100 procent förnybar energi. För att lyckas krävs bland annat innovativa lösningar för att ta till vara energi, bidra till smart elektrifiering och skapa hållbara beteendeförändringar.

Så energiomställningen + innovativa lösningar = Startup 4 Climate?
– Exakt. Eftersom vi vill göra skillnad på riktigt instiftade vi innovationstävlingen Startup 4 Climate tillsammans med Ellevio. Där letar vi efter innovationer i energisektorn som har påvisad klimatnytta och kan bidra till energiomställningen. De innovationer som juryn gillar mest blir belönade med två miljoner kronor.

Två miljoner kronor är rätt mycket pengar. Var kommer pengarna ifrån?
– Sedan 2019 får alla i Sverige som flyttar inom Ellevios elnät oss som elleverantör om de inte aktivt väljer ett annat elbolag. Varje gång det händer sätter vi av en slant till den här tävlingen. Så ju mer vi växer, desto mer pengar kan vi lägga på att accelerera energiomställningen.

Det här är tävlingens andra år. Vilka vann förra året?
– Förra året korade vi två vinnare. En av dem är Peafowl Solar Power, som utvecklat små, transparenta och högeffektiva solceller som kan användas för att driva smart teknik. Ett användningsområde är till exempel mer effektiv styrning av byggnader och lokaler, som idag står för ungefär 40 procent av Sveriges totala energiförbrukning.

– Vår andra vinnare, Enjay, upplevde ett enormt slös av energi från restaurangkök och uppfann därför ett sätt att putta tillbaka energin in i systemet i stället för att blåsa ut den genom ventilationen. Det innebär att en enskild restaurang kan spara upp emot 85 000 kWh – och utsläpp motsvarande någonstans mellan 850 kg till 29 ton växthusgaser – om året.

Svindlande siffror. Är det något mer vi behöver känna till?
– En sak som är ny för i år är att alla kan rösta på sin favorit bland årets deltagare. Och med alla menar vi verkligen alla. Från och med den 1 juni kommer vi lägga upp alla inskickade bidrag på plattformen We Don’t Have Time och på tävlingens officiella hemsida. Registrera ett konto på plattformen och skicka climate love till din favorit-innovation.

Läs mer om Startup 4 Climate.