Hannas jultips

Hanna från Portionen Under Tian bjuder på ett supersmarrigt, klimatsmart och plånboksvänligt recept för julbordet.

Under vintertid finns det så många fantastiska gröna råvaror att njuta av, och i mitt tips för julen så har jag valt några av mina absoluta favoriter; apelsin, grönkål och brysselkål. Här blir de tillsammans en underbar sallad. Till salladen har jag valt att göra biffar av morot och linser, och dessa passar såklart året om. Att välja en grönare livsstil har så många fördelar, rent hälsomässigt, ekonomiskt och så då inte minst för klimatet. Hurra för att ta gröna beslut!

Recept: Grön julsallad med minibiffar av morot och linser (4 portioner)

Morot- och linsbiffar

2 dl torkade, röda linser
3 morötter
1 vitlök
1 msk jordnötssmör eller tahini
1 msk fryst eller färsk persilja
1 msk potatismjöl
1 msk sesamfrön
salt, peppar
olja att steka i

Julsallad

300 gram brysselkål (färsk eller fryst)
200 gram grönkål
1 apelsin
1/2 dl pumpakärnor
1 cm färsk ingefära
1 msk citronsaft
1 msk rapsolja

Gör biffarna:

Blötlägg linserna över natten i en skål med vatten.
Riv morötterna grovt.
Mixa linser, vitlöksklyfta och jordnötssmör/tahini fint i en mixer.
Blanda i morotsriv, potatismjöl, sesamfrön och persilja. Salta och peppra. Gör till minibiffar. Stek biffarna i olja på medelvärme.

Gör salladen:

Koka brysselkål så att den blir al dente – det tar några minuter.
Riv av grönkål från stjälken och lägg i en skål.
Riv ingefära och blanda med citronsaft och rapsolja, till en dressing.
Massera in dressingen i grönkålen med händerna.
Skala apelsin och skär i små bitar. Lägg i salladen.
Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna.
Dela brysselkålen och lägg i salladen. Servera med pumpakärnor och morotsbiffarna.

Fler tips:

7 saker att tänka på när du ska köpa hållbara julklappar.

Pynta som UnderbaraClara.

Dela nyhet